Waarom is er zoveel ophef over de live-action Sneeuwwitje?

Het begon bij de live-action remake van De Kleine Zeemeermin. De actrice Halle Baily zou namelijk niet de beschrijving van Ariël volgen uit de film van 1989. Nu zien we dit ook terug in de live-action van Sneeuwwitje en de 7 dwergen die in 2024 op het doek gaat verschijnen. Mensen zijn niet blij, maar waar gaat de kritiek over?

Afgelopen augustus zijn er foto’s rondgegaan van de nieuwe film. In een van de foto’s zie je actrice Rachel Zegler in de jurk van Sneeuwwitje. Rachel Zegler won eerder een Golden Globe voor haar rol als Maria Vasquez in West side Story. Door die rol is ze in de spotlights van Hollywood gekomen. Rachel is van oorsprong Latijns-Amerikaans en daar gaat de ophef voornamelijk over. Ze zou namelijk niet het Duitse karakter Sneeuwwitje omschrijven. Disneyfans vinden het erg jammer dat ook dit karakter wordt veranderd, net als in de De Kleine Zeemeermin. Door oude karakters te veranderen worden mogelijk mensen teleurgesteld en voelt het te geforceerd om mensen met kleur te betrekken.  Disney zou beter nieuwe karakters kunnen ontwikkelen en nieuwe films maken waarbij alle huidskleuren van pas komen dan een origineel karakter veranderen waarbij juist de huidskleur veel impact heeft op het verhaal.

Er is nog meer ophef over Rachel Zegler. Ze zou namelijk in interviews disrespectvol overkomen over het originele Sneeuwwitje en de zeven dwergen die in 1937 uitkwam. Zo heeft ze onder andere gezegd in een interview met Entertainment Weekly dat ze de film als kind heel eng vond en maar één keer heeft gezien.  Ook vindt ze het oorspronkelijke verhaal erg ouderwets. Zo heeft ze al een spoiler weggegeven op de jaarlijkse Disney expo waarbij Variety, een tijdschrift voor Amerikaanse entertainment, een aantal vragen mocht stellen aan de actrice. Hierin vertelde ze dat sneeuwwitje niet meer gered gaat worden door een prins en droomt over de liefde van haar leven. Rachel heeft daar ook verteld dat Sneeuwwitje droomt van leiderschap en dat ze niet onder druk wil staan van anderen.

Disney word nu tentoongesteld als een moderner beeld van nu. In deze tijd is er meer sprake van feminisme en dat wil Disney met zo’n verandering laten zien. Daar is ook wat over te zeggen, er gaan  TikTok video’s rond over dat Disney nu alleen maar vrouwen interpreteert als sterke leiders. Terwijl veel vrouwen juist niet zo zijn en zich meer thuis voelen bij het Sneeuwwitje van 1937.

De 7 dwergen spelen een belangrijke rol in het oorspronkelijke verhaal. Sneeuwwitje maakt schoon en verzorgt eten in ruil voor onderdak bij de dwergen. Er zijn echter ook zorgen ontstaan over de dwergen in de live-action. Zo zijn er foto’s op internet verschenen en hieruit blijkt dat de karakters van verschillende lengte zijn en ook al niet op broers lijken omdat ze ook een verschillende afkomst lijken te hebben.

De algemene reactie blijkt niet bijzonder enthousiast te zijn over de castingkeuzes van Disney. Zo gaan de kijkcijfers interessant zijn als de film uiteindelijk uitkomt. Mogelijk is er een kans dat Disney iets met de kritiek gaat doen om toch meer mensen aan te trekken om de film te gaan kijken. Maar de vraag is dan of ze het daadwerkelijk gaan doen.