Op weg naar een droom

Pascalle van Dis 18 jaar oud en een echte creatieveling. Muziek maken is haar passie. Van piano tot drumstel, niets is haar te gek. Haar droom is om zangeres te worden en dat is ze aan het najagen. Op het conservatorium Artez in Enschede volgt ze de opleiding tot docent muziek. Hoe is haar droom ontstaan?

Door: Jade van den Berk

Pascalle begon met ‘doremi les’, zoals dat in de volksmond wordt genoemd. Achter een klokkenspel korte liedjes instuderen vond ze toen al erg leuk. Een instrument bespelen leek haar bovendien erg interessant. Uiteindelijk vond ze háár instrument: de saxofoon. Vanaf jonge leeftijd speelt ze daar nog steeds met alle liefde op. In de coronatijd heeft ze haar talent nog meer ontdekt. De nieuwsgierige zangeres leerde zichzelf in die tijd piano, gitaar en drumstel te spelen. Ze heeft in die periode zich veel meer verdiept in muziek.

Kunstbende

Pascalle ging bij ‘De kunstbende’. Dit is een club voor alles wat met muziek, kunst en cultuur te maken heeft. De kunstbende heeft elk jaar een wedstrijd voor de verschillende categorieën. Pascalle deed mee aan de categorie ‘muziek’. Hierbij geef je een optreden met je eigen muziek en daar kan je dan prijzen mee winnen. Op de tweede plek is ze geëindigd.  Nu met volle moed doet ze dit jaar weer mee. En strijdt ze voor de eerste plek.

Studeren, wat nu?

Een vakkenpakket kiezen op de havo was een moeilijke opdracht, want een toekomst met muziek wordt vaak als een onzeker vak gezien. “Dit is een echt vooroordeel”, vertelt Pascalle. “Veel leerlingen denken altijd dat ze wiskunde moeten kiezen om maar een goede studie te krijgen. Dat leerlingen met een creatief vakkenpakket niet ver komen”, aldus Pascalle. Ze vertelt dat ze het erg jammer vindt dat zoveel jongeren hier zo over denken. ‘Dit klinkt cliché, maar als je echt iets wilt dan moet je je droom gewoon achterna. Luister naar je eigen gevoel en luister niet naar anderen.” Pascalle heeft haar havo afgerond. En het werd tijd om een studie te kiezen. Al snel kwam het conservatorium Artez in Enschede in haar hoofd. Ze moest audities doen en het was haar gelukt! Ze was aangenomen op haar droomschool.

Haar muziek

Nu ze op haar studie zit leert ze veel meer over muziek. Het jonge talent wordt meer verdiept in  bijvoorbeeld het schrijven van muziek. Dit is nu haar nieuwe passie. Haar inspiratie haalt ze eigenlijk uit alles. ‘’Het kan gaan over een gevoel wat ik heb of juist over een vogel die voorbij vliegt. Mijn inspiratie komt met vlagen. De ene week kan ik elke dag wat nieuws schrijven en de andere week komt er niets in me op’. Ze vertelt ook dat ze vaak korte stukjes schrijft, niet meteen een heel nummer. Als ze dan een klein stukje heeft geschreven gaat ze daarmee verder en zet ze het om in een echt lied.

Hier een lied dat Pascalle geschreven heeft:
Er was eens een meisje van goud
Weerspiegeling liet zien alles wat zij niet worden wou
een veel te hoge muur gebouwd
vol van tranen en verdriet
De zon, ze scheen als zij er was
terwijl zij alleen maar wolken zag
Maar woorden breken gevoel van liefde in haar hoofd

‘Graag zou ik willen meegeven dat iedereen zijn dromen moet achtervolgen. Denk niet dat je iets niet kan en probeer het gewoon. Je kan beter het risico nemen, want je weet nooit waar het je gaat brengen. Als ik geen zangeres wordt wil ik graag mensen helpen doormiddel van muziek. Ik zal altijd muziek blijven maken’’, glimlacht Pascalle.