Hoe is het leven als profvoetballer in opleiding?

Je kent de vraag vast wel: wat wil je worden? Veel kinderen zouden die vraag beantwoorden met profvoetballer. Het is natuurlijk voor veel mensen een droom, veel geld verdienen en iets doen wat je leuk vindt. Maar is het nou wel zo leuk en mooi als dat iedereen denkt?

Ik spreek met Isaï Middag (16) over het leven als profvoetballer in opleiding. Hij speelt bij PSV o17. Ik heb vroeger al met hem in het voetbalteam gezeten bij AVV Asperen. Toen hij 10 was werd hij gescout door Twente Feyenoord en voor PSV.  Hij is toen naar PSV gegaan en is daarna nog meerdere malen gescout door Ajax maar is toen toch gebleven bij de jeugd van PSV, ondertussen heeft hij ook een profcontract bij PSV.

1.Hoe heb je de overstap van amateurvoetbal naar profvoetbal ervaren?

Bij Asperen was het echt meer een vriendenteam en bij PSV was het echt al veel meer gericht op de prestaties, en je traint in plaats van twee keer in de week nu vier keer in de week, dus dat is wel even schakelen.

2. Hoe is het om op school te zitten op een topsportschool, en welk niveau doe je.

Ik zit nu in 5 vwo en ik vind het eigenlijk alleen maar fijn om op een topsportschool te zitten, want ik houd niet echt zo van school. Je hebt ook geen bijvakken, dus je hebt veel minder uren op school.

3.  Wat is tot nu toe je mooiste moment die je hebt beleefd in het voetbal.

Ik heb afgelopen jaar mijn profcontract mogen tekenen voor PSV en dat was een heel mooi moment.

4. hoe is het leven als profvoetballer in opleiding, is het echt zo mooi als het altijd klinkt.

Ja het is wel heel mooi, want je mag altijd iets doen wat je echt leuk vind. Het zijn wel lange dagen en je hebt weinig vrije tijd.

5.  wat zou je willen worden als profvoetballer helaas niet lukt.

Ik ga eerst mijn vwo afronden. Ik reken er natuurlijk op dat ik het profvoetbal haal, als dat niet zou lukken zou dat heel vervelend zijn maar dan kijk ik dan wel verder.

6. Wie is je voorbeeld in de voetbalwereld, en waarom.

Messi is echt mijn voorbeeld, omdat zijn spel op mijn spel lijkt en omdat ik graag net zo goed als hem wil worden. Hij heeft ook lange tijd bij mijn favoriete club gespeeld (FC Barcelona)

7.  Wat is het lastigste aan profvoetballer in opleiding zijn.

Het reizen van Asperen naar Eindhoven is niet erg fijn en kost veel tijd. Je bent veel weg van huis en hebt dus niet vrije tijd. Je kan ook veel dingen niet doen zoals feestjes of laat naar bed.

8.  bij welke clubs heb je gespeeld en waar zou je ooit nog willen spelen

Ik ben toen ik vier was begonnen bij Asperen. Toen ik zeven was werd ik gescout door Feyenoord PSV en Brabant United. Ik heb bij alle clubs even stage gelopen maar bleef het liefst nog even bij Asperen om nog even van mijn jeugd te genieten bij vrienden in mijn team. Toen ik tien was vond ik het niveau te laag bij Asperen en ben ik naar PSV gegaan, ik speel daar nu nog steeds en heb het erg naar mijn zin. Ooit zal ik nog bij Barcelona willen spelen.

Als je echt passie hebt voor voetbal is dit het mooiste beroep die je kan uit oefenen. Je kan iets doen wat je leukt vind en je krijgt er ook nog vaak een mooi salaris bij, ik snap dat ieder kind dit beroep graag zou doen, maar het is niet altijd zo leuk als het klinkt. Je moet echt doorzettingsvermogen hebben om elke dag weer te trainen en altijd beter willen te worden.  je moet ook erg gedisciplineerd zijn.