Vrouw die opvoedtips gaf nu in de gevangenis voor kindermishandeling

Ruby Franke was een familievlogger voor haar YouTubekanaal 8 passengers. Naast het vastleggen van hun leven gaf zij ook opvoedtips. Op het hoogtepunt van hun kanaal hadden zij wel 2.28 miljoen volgers. Zij waren dus enorm populair. Maar kijkers merkte al gauw dat zij een andere manier van het opvoeden van hun kinderen hadden en dat dit niet helemaal juist was. Als Ruby dan ook nog eens Jodi Hildebrandt ontmoet, is dit al helemaal slecht nieuws voor de kinderen.

Wie is Ruby Franke?

Ruby Franke is geboren op 18 januari 1982 in de Amerikaanse staat Utah. Hier groeide zij op met drie zussen en één broer en creëerde zij een hechte band. Ruby wilde graag altijd de beste zijn en groeide in een christelijk huishouden op. Op haar 18e ontmoette zij Kevin Franke en twee weken daarna deed ze hem een aanzoek. Kevin zei ja en drie maanden later waren ze getrouwd. 18 maanden na hun trouwdag was Ruby zwanger van hun eerste dochter Sherry. Hierna kreeg Ruby om de twee jaar een kind. Hier zijn ze opvolgorde: Sherry, Chad, Abby, Julie, Russel en Eve. Terwijl Ruby alleen met haar kinderen thuis zat, kreeg zij het idee om de camera te pakken en hun leven vast te leggen. Dit was het begin van de 8 passengers.

Het YouTubekanaal

Het kanaal de 8 passengers groeide in een korte tijd enorm veel. Veel video’s kregen tussen de 10 en 25 miljoen views. Ze behoorde tot een van de meest grootste en succesvolste familievloggers op YouTube. Naast het succes was de familie ook enorm problematisch. Ruby zei in haar video’s nogal wat controversiële dingen en kreeg hier ook negatieve publiciteit van. Zij wilde namelijk dat haar kinderen voor zichzelf konden zorgen en verantwoordelijk waren voor hun daden. Alleen bracht ze deze dingen wel extreem over.

Eerste incident met Eve

Op een dag in 2019 was Ruby zoals gewoonlijk haar dag aan het filmen, toen ze een berichtje kreeg van de juf van haar jongste dochter Eve. In het berichtje stond dat Eve geen lunch had meegenomen en met de vraag of Ruby die even langs wilde komen brengen. Maar Ruby zegt in de camera dat Eve die vijf jaar is, zelf verantwoordelijk is voor haar eigen lunch. Aangezien Eve zelf haar eten is vergeten, moet ze maar hongerlijden. Ook hoopt Ruby dat niemand in de klas haar dochter iets te eten geeft. Nadat deze video online kwam, waren kijkers boos en vonden ze het niet kunnen wat Ruby vertelde. Het wegnemen van eten was iets wat Ruby vaker deed als straf. Zo mochten haar kinderen geen ontbijt hebben, voordat zij alle taken in het huis gedaan hadden.

Ook was er een keer dat Eve zich had verslapen, maar omdat zij verantwoordelijk is voor zichzelf maakte Ruby haar niet wakker en miste ze een hele dag op school. De vijfjarige Eve vergat een keer per ongelijk haar ski-jas van school mee te nemen en om haar een lesje te leren mocht zij daarom niet mee op de familie skivakantie.

Zoon Chad in de spotlight

In 2020 kreeg Ruby weer een vloed met negativiteit over zich heen vanwege een groot incident. Veertienjarige Chad was namelijk naar een buiten interventie kamp, ook wel bekend als een wildernis therapie voor moeilijke tieners gestuurd voor tien weken lang. Dit omdat hij was geschorst van school. Even later werd Chad zijn hele slaapkamer weggenomen voor zeven maanden, hij moest slapen op een zitzak in de familiekamer. Nu vraag je je misschien af, maar wat had Chad dan gedaan? Nou hij maakte zijn broertje Russel wakker in de nacht en vertelde hem dat ze naar Disneyland gingen dus dat hij zich moest gaan klaarmaken. Het was dus gewoon een grapje, zoals dat wel vaker gebeurt bij broers en zussen. Maar Chad had door dit grapje zeven maanden lang geen slaapkamer. Hierdoor begonnen de kijkers het YouTube kanaal te cancelen, ze vonden dit namelijk te ver gaan. Door alle haat haalde Ruby de video offline. Maar zodra iets online staat, gaat het er nooit meer af zelfs niet als je de video verwijderd.

Eén van de kijkers begon een petitie zodat Child protective services (CPS) een onderzoek zou starten naar de familie. In een korte tijd kreeg de petitie al 18.000 handtekening en begonnen mensen zelf ook naar CPS te bellen. Dit werkte, want in de zomer van 2020 ging CPS langs voor een bezoekje. Maar Ruby verwachtte het bezoek al, zette haar vriendelijkste gezicht op en gaf de show van haar leven. Ze vertelde haar kinderen die dag dat ze zich zo goed mogelijk moesten gedragen, dus toen CPS kwam waren alle kinderen blij en aan het glimlachen. Het leek net de perfecte familie. CPS vroeg Ruby en Kevin zelfs om opvoedtips, omdat ze zo’n goed en liefdevol gezin hadden. Ze staakte het onderzoek en gingen nooit meer teug naar het huishouden.

In het jaar 2022 besloot Ruby dat ze er genoeg van had. Ze stopte met het YouTube kanaal om haar kinderen te “beschermen” van de negatieve aandacht, maar vooral omdat ze een nieuwe vriendin had namelijk Jodi Hildebrandt. Dus als je dacht dat Ruby al erg genoeg was, houd je hart maar vast voor Jodi.

Wie is Jodi Hildebrandt?

Jodi Hildebrant is geboren op 15 juni 1969 in de Amerikaanse staat Utah. Zij groeide op in een streng en afstandelijk huishouden. Jodi haalde haar diploma in psychologie en begon in 2005 haar carrière als een professionele therapeut. In 2012 begon zij haar eigen bedrijf connexions, waarbij zij een persoonlijke coach was voor liefdesrelaties en hielp ze je met jouw weg vinden in het leven. Ook had zij allerlei opvoedtips voor haar cliënten. Maar in werkelijkheid wilde Jodi graag mensen in haar macht hebben. Ze vroeg aan haar cliënten wel meer dan 118 dollar per uur. Ze vertelde ouders dat kinderen kwaadaardig zijn en manipulatief. Ook vertelde ze de ouders om hun kinderen niet onvoorwaardelijk lief te hebben, ze zouden er namelijk op uit zijn om je te pakken. Zo zou je niets meer voor je kinderen moeten doen en niet emotioneel gehecht raken. Kinderen verdienen volgens Jodi geen eigen ruimte en privacy. Buiten dit alles is Jodi enorm homo fobisch, trans fobisch en racistisch. Naast haar opvoedtips gaf ze ook nog relatieadvies. Alleen gaf ze in alle relaties de schuld aan de man. De man zou vreemdgaan, zou liegen en een misbruiker zijn. Ook liet ze de mannen in de relaties zich ervan overtuigen dat zij een verslaving zouden hebben aan iets. Met dit alles zou ze dan de koppels zo ver krijgen dat zij uit elkaar gingen en verwoestte ze meerdere levens.

De relatie tussen Ruby, Kevin en Jodi

Nadat Ruby Jodi als therapeut had benaderd voor haar oudste zoon Chad, besloot ze haar ook in te zetten als relatiecoach. Het huwelijk tussen Ruby en Kevin ging namelijk bergafwaarts. Ook hier gaf Jodi de schuld aan de man Kevin en zei dat hij een verslaving had aan zijn telefoon, sport en zijn werk. Hiervoor moest hij naar speciale bijeenkomsten om hierover te praten. Voor een tijdje dacht Kevin echt dat er iets mis met hem was en dat hij een slecht persoon was. Maar uiteindelijk wist Kevin toch dat het onzin was wat Jodi allemaal vertelde en wilde niets meer met haar te maken hebben. Dit resulteerde in een scheiding tussen Kevin en Ruby. Hierdoor besloot Ruby om in 2022 aan te sluiten bij het bedrijf connexions van Jodi. Samen maakte zij veel video’s en podcasts voor het bedrijf en deelde zij hun “expertise” over het opvoeden en over relaties. Zij begonnen op sociale media als “Moms of truth” en postte daar van alles op over connexions.

Ruby en Jodi, een gevaarlijk duo

In het jaar 2022 woonde Sherry (19) op dat moment op de universiteit. Chad (17) woonde bij zijn vader. Julie (15) en Abby (13) woonden nog wel in het huis van Ruby samen met Russel (11) en Eve (9). Russel en Eve hadden het op dit moment het moeilijkst. Zo werden zij op een dag van school gehaald, omdat zij de vloer moesten schoonmaken. Ook werd het Russel voor een hele zomer lang verboden om met elektrische apparaten om te gaan, evenals met zijn vrienden af te spreken. Dit omdat hij op de IPad speelde, toen het niet mocht. De twee jongste kinderen moesten in mei van 2023 bij Jodi gaan wonen zodat zij hun “egoïstische kant” konden genezen. Ruby bleef in haar eigen huis samen met Julie en Abby. Ruby bleef dan heen en weer reizen om haar kinderen in de gaten te houden.

Russel en Eve werden beide van school gehaald en moesten dag in dag uit met Jodi samen zijn. Zij moesten dan urenlang in de bloedhete zon zware taken doen. Daarna moesten zij met hun blotevoeten op de hete cementplaten gaan staan, dit zorgde voor ernstige brandwonden. Ook moesten zij buiten in de felle zon werken zonder enige zonnebrand, dit resulteerde in blaren vanwege de verbrande huid. Regelmatig werd er voedsel en water weerhouden van de elf en negen jarige kinderen. Als zij dan wel eten kregen, was dit nauwelijks genoeg om van te leven. Door dit alles waren de kinderen enorm uitgedroogd en uitgeput van het harde werk. Als zij dan niet meer konden werken, werden zij extreem gestraft. Zo moesten ze met mega zware dozen de trap op en af blijven lopen tot ze er letterlijk bij neer vielen. Langzaam werden ook hun eigendommen afgenomen. Zelfs hun bedden werden weggehaald, zij moesten maar op de vloer slapen.

Ook moest Eve in de brandende zon heen en weer rennen op een onverharde weg op haar blotevoeten. Er werd haar ook opgedragen om in de cactussen te springen, ze had overal wonden en blaren ook was haar huid volledig verbrand. Russel werd gedwongen om urenlang buiten te staan, zelfs in de nacht. Zijn huid was er zo slecht aan toe, dat het los liet. Ook kreeg hij dagen lang geen water.

In juli 2023 besloot Russel dat hij het niet meer aankon en wilde hij ontsnappen. Terwijl hij probeerde te ontsnappen, zag Jodi hem en werd het mishandelen van Russel nog extremer. Zijn handen en voeten werden vanaf dat moment vastgebonden, zodat hij niet meer vrijwillig kon rondlopen. Ook werd hij vastgezet aan de meubels voor dagen achter elkaar. Als hij dan wel mocht rondlopen, zat hij gebonden aan Ruby of Jodi. Omdat Russel zo vaak vastgebonden zat, kreeg hij enorme wonden aan zijn polsen en enkels. De handboeien sneden zo erg in zijn huid, dat het zijn spieren en weefsel had aangetast. Jodi en Ruby behandelde zijn wonden door er honing en Cayennepeper in te wrijven. Daarna verbinden zij zijn polsen met ducktape zodat de honig of peper er niet uit zal lopen en daaroverheen weer de handboeien. Ruby schopte Russel ook regelmatig enorm hard met haar laarzen aan en duwde zijn hoofd onderwater. Ook stopte zij af en toe zijn luchttoevoer, door haar handen over zijn mond en neus te plaatsen. Dit allemaal zodat de kinderen doodsbang waren om weer te gaan ontsnappen en omdat zij “slechte” kinderen waren.

Het einde was in zicht

Bij de tijd van eind augustus 2023 hebben Russel en Eve deze mishandeling al 100 dagen moeten voorduren. Russel had weer moed verzamelt en ging op 30 augustus weer proberen om opnieuw te ontsnappen. Dit keer was hij succesvol. Hij was zo bang dat Jodi weer terug zou komen en hem zal betrappen, dus hij vluchtte naar het huis van één van de buren. Hij klopte op de deur en vroeg de buurman netjes om hulp. De buur belde meteen 911 en zag Russel helemaal mishandeld voor hem staan. De ducktape zat nog om zijn polsen, hij zag er uitgedroogd en ondervoed uit, hij zat onder de wonden en enorme blaren. Hij vertelt de buurman dat zijn zusje ook nog in het huis is. De politie arriveert en arresteert Jodi meteen. Ook doorzoeken zij het huis van Jodi en vinden daar al het bewijs van de martelingen en mishandelingen. Meteen hierna ging de politie naar Ruby en arresteerde haar ook.

De volgende dag werd alles bekend gemaakt aan de burgers. Dat de moeder van de 8 passengers, die allemaal opvoedtips gaf, nu is gearresteerd voor kindermishandeling.

De gevangenis in

Ruby probeerde alles op Jodi af te schuiven, omdat zij haar had gebrainwasht. Maar Ruby mishandelde haar kinderen al voordat Jodi er was, zij maakte het alleen wel extremer. Ruby probeerde de mishandeling van haar kinderen goed te praten. Zij vertelde dat Russel namelijk zijn broers en zussen seksueel lastig viel, dat hij een porno verslaving had sinds zijn 3e levensjaar en dat hij de kinderen in de buurt ook seksueel lastigviel. Dit was natuurlijk allemaal verzonnen door Ruby. Vanwege het al vele bewijs van de mishandeling, besloten Ruby en Jodi om toch schuld te bekennen. Zij bekende in december 2023 de schuld voor vier keer kindermishandeling. Op 20 februari 2024 kregen zij dan eindelijk hun straf te horen. Zij kregen een straf van minimaal vier jaar tot maximaal 60 jaar gevangenisstraf per persoon. Een bestuur parool zal uiteindelijk later nog beslissen hoeveel jaar zij precies krijgen.

Kindermishandeling in verschillende vormen

U heeft nu uitgebreid kunnen lezen over Ruby en haar opvoeding, maar wanneer spreek je van kindermishandeling? Er zijn namelijk vier verschillende soorten kindermishandeling:

Lichamelijke mishandeling: Dit is als je als kind bijvoorbeeld regelmatig geslagen of geschopt wordt door een volwassene.

Emotionele of geestelijke mishandeling: Hier spreek je van als je als kind bijvoorbeeld regelmatig wordt uitgescholden, vernedert of opzettelijk enorm bang wordt gemaakt.

Lichamelijke verwaarlozing: Dit is als je als kind zijnde bijvoorbeeld geen eten of drinken krijgt, maar ook als je nergens kan slapen.

Emotionele of geestelijke verwaarlozing: Als je als kind zijnde geen positieve aandacht krijgt spreek je van deze soort kindermishandeling. Elk kind heeft namelijk recht op een liefdevolle en warme band met zijn ouders of  verzorgers. Ook spreek je van emotionele of geestelijke verwaarlozing als je als kind getuige bent van geweld tussen de ouders of verzorgers.

Seksueel misbruik: Hier spreek je van als een volwassene seksuele aanrakingen opdringt bij een kind.

Kom op tijd in actie!

Twijfelt u of er ergens sprake is van kindermishandeling? Bel dan met Veilig Thuis (0800 – 2000) voor advies, dit kan ook anoniem. Bij direct gevaar belt u altijd 112. Iedereen kan het verschil maken voor een kind die slachtoffer is geworden van mishandeling. Dus kom in actie als u iets vermoedt!