The Dark Knight een Christopher Nolan masterclass

The Dark Knight. Wat een film. Met acteurs als Christian Bale, Morgan Freeman en Micael Cain was het misschien ook wel een garantie voor succes, maar de grootste verrassing van deze film was toch echt Heath Ledger als The Joker. Waarschuwing, deze recensie bevat spoilers.

Acteurs

Toen Heath Ledger de rol kreeg als The Joker was er erg veel kritiek op deze aanstelling. Maar wat heeft hij het tegendeel bewezen. Het is geen wonder dat hij dan ook Oscar gewonnen heeft voor deze rol. Het is ontzettend jammer dat hij zelf het eindresultaat van de film nooit gezien heeft en daarbij dus ook nooit zijn prijs in ontvangst heeft kunnen nemen. Heath Ledger overleed helaas vlak na het filmen van The Dark Knight aan een overdosis van pillen.

Hoe Ledger de rol van The Joker tot leven bracht is uitstekend. Hij gebruikt bij voorbeeld zijn tong erg goed. Die komt af en toe snel naar buiten en dan weer snel naar binnen. Het heeft iets geks, maar The Joker is zelf ook knettergek. Ook deed hij de scene waarin hij zelf de camera vast heeft perfect. In de film zaten twee van deze scenes. Waarin The Joker iemand gevangenhoud en dit filmt om op de tv te laten zien. Cristopher Nolan zat er de eerste scène nog bij, maar bij de tweede opname was hij zo overtuigd van Ledger dat hij er niet meer bij was en hem gewoon zijn gang liet gaan. Ook de lach die Ledger creëerde voor deze rol past er erg goed bij.

Bruce Wayne (Batman)

Ook Christian Bale als Bruce Wayne (Batman) moet benoemd worden. Bale speelt de rol ijskoud en rustig, zoals Batman is. Maar soms toch ook lichte paniek als het bijvoorbeeld om Rachel, gaat die gespeeld wordt door Maggie Gyllenhaal. Bale wist perfect de balans te vinden tussen de ijskoude en rustige versie van Batman en de Batman die snel moet handen en soms een beetje in paniek raakt. Met name dus als Rachel in gevaar is.

Two-face

Aaron Eckhart speelde Harvey Dent, ook wel Two-face. Een rol die hij wederom, erg goed tot leven bracht. Begint als een uitstekende advocaat die er alles aandoet om misdaad te bestrijden, om uiteindelijk zelf misdadiger te worden. Dent, een man erg goed in wat hij doet nergens bang voor. Totdat zijn verloofde Rachel omkomt door The Joker, dan veranderd alles. Eckhart liet uitstekend zien hoe gek je kan worden als je een dierbare verliest.

De favorietjes van Nolan

Ook Morgan Freeman en Micael Caine mogen benoemd worden voor hun rol in de film. De twee acteurs spelen in meerdere films van Cristopher Nolan en kunnen goed samenwerken. Freeman past erg goed in de rol van Lucius Fox, een hele intelligente man, gespeeld door een intelligente acteur. Caine speelde Alfred de tweede hand van Bruce Wayne. Een rustige man, maar toch vaak ook paniek als het om de veiligheid gaat van Bruce Wayne, maar ondanks dat staat hij altijd achter hem. Erg goed tot leven gebracht.

Plot

Het belangrijkste van een film is natuurlijk hoe het verhaal loopt. Er zaten erg veel plottwist in het verhaal, dat houd je bezig en in de film. Er zat behoorlijk veel actie in, wat ik persoonlijk erg leuk vond. De manier waarop je de vijanden tegen elkaar ziet vechten en ze steeds minder mensen kunnen vertrouwen past er erg goed in. Je ziet verschillende verhaallijnen in de film, maar ze hebben wel allemaal iets te maken met de kern. Namelijk Batman en The Joker. Mooi om te zien dat je je aandacht bij het hoofdverhaal weet te houden, maar toch ondertussen ook andere verhaallijnen meekrijgt. Het einde van de film roept al direct vragen op voor de volgende film. Hoe komt Batman terug? Wat gaat er met The Joker gebeuren? Hoe gaan Gordon en de rest van de politie om met het verdwijnen van Batman? En zal de waarheid naar buitenkomen in de volgende film?

Cristopher Nolan heeft er echt een mooie film van gemaakt, hoewel hem dat denk ik niet gelukt was zonder de geweldige acteurs. Een van de beste films die ik ooit gezien heb. Hij krijgt een 9,5/10.