Hoe staat het ervoor met de wintertransferperiode?

Inmiddels zijn we al iets over de helft van de wintertransferperiode. Wat kunnen we nog verwachten van de clubs? En wat is er al gebeurd? Afgelopen zomer hebben we een aantal behoorlijke klappers van transfers gehad. De echte klappers blijven voorlopig nog even uit, hoewel er natuurlijk al wel het een en ander gebeurd is.

Saudi-Arabië

Laten we beginnen met een land die veel in het nieuws was afgelopen zomer. De competitie in Saudi-Arabië is over het algemeen niet het hoogst aangeschreven, maar sinds dat het vorig jaar Ronaldo heeft aangetrokken komen steeds meer grotere spelers naar de clubs in Saudi-Arabië. Zo kwamen grote namen als Neymar, Benzema en Henderson. Ook kwamen spelers als Mitrovic, Milinkovic-Savic, Koulibaly en Laporte naar verschillende clubs in het land. Ook Renan Lodi komt deze week aan in het Arabische land waar hij bij Al-Hilal zal gaan tekenen.

Maar nu lijkt er toch een kleine knik in de kabel te zitten voor het land dat graag ook in de voetbalwereld groot wil worden. Er zijn namelijk een aantal spelers die het na een halfjaar alweer gezien hebben. Zo weigert Benzema nog naar trainingen te komen bij Al-Ittihad en is hij inmiddels uit de selectie gezet. Ook Jordan Henderson heeft het inmiddels aangegeven weg te willen en is persoonlijk rond met Ajax, maar zijn club lijkt vooralsnog roet in het eten te gooien.

Nederland

In Nederland is er nog niet heel veel gebeurd. Nummer een van de Eredivisie PSV lijkt niet veel te gaan doen deze winter, ook omdat trainer Peter Bosz blij is met zijn selectie momenteel. Bij Feyenoord zouden ze graag nog een buitenspeler erbij willen. Het liefst huren ze deze. Ze willen graag een buitenspeler, omdat buitenspelers Minteh en Jahanbaksh naar de Afrika cup Azië cup zijn, waardoor je die een tijdje kwijt bent. Bryan Gil stond een tijdje op de radar van de Rotterdammers, maar de Spanjaard die bij Tottenham onder contract staat lijkt niet naar Rotterdam te komen.

Ook Ajax heeft nog geen aankopen gedaan, maar zijn hier wel mee bezig. Het is afgelopen seizoenshelft zeer duidelijk geworden dat er wat bij moet voor Ajax, omdat de aankopen van afgelopen zomer nog niet veel klaarmaken. Met name op het middenveld van Ajax moet er veel gebeuren. Zoals bovenstaand vermeld staat Jordan Henderson nadrukkelijk in de belangstelling van de Amsterdammers. Ook staat middenvelder Matheus Martinelli in de belangstelling van Ajax, er is even gepolst, maar heel concreet is dat nog niet.

Verder is het in Nederland eigenlijk best rustig. Er gaan weinig spelers weg en er worden weinig spelers gehaald. AZ heeft wel Esteves aangetrokken en heeft Amerikaanse buitenspeler Mihailovic verkocht. En FC Utrecht heeft Sam Lammers gehuurd van Rangers. Verder is het ook in Nederland nog aan de stille kant.

Buitenland

In Spanje is met name Sevilla druk bezig. Zo werd Hannibal Mejbri aangetrokken van Manchester United voor 20 miljoen euro. Een ook Fofana van Chelsea werd gehaald. Bij Barcelona, Real Madrid en Atletico Madrid blijft het voorlopig nog rustig op de transfermarkt.

In Duitsland is er wel al het een en ander aan de hand. Zo heeft Borussia Dortmund al twee spelers op huurbasis aangetrokken waaronder Nederland Ian Maatsen. Ook Jadon Sancho besloot na een mislukt avontuur bij Manchester United voor een halfjaar terug te keren bij de Duitse club die in februari tegen PSV gaan spelen in de Champions league. Bayern München was nadrukkelijk op zoek naar nieuwe verdedigers en is daarbij uitgekomen op Eric Dier van Tottenham Hotspur en ook Mukiele lijkt de overstap naar Duitsland te gaan maken vanaf PSG.

In Engeland is het met name Tottenham en Manchester United die veel willen en misschien wel moeten doen op de transfermarkt. Zo heeft Tottenham Dier dus verkocht en heeft het Dragusin overgenomen van Genoa. Ook heeft het Werner aangetrokken van Leipzig, een huurdeal inclusief een optie tot koop. Bij de andere grote clubs in Engeland is het voorlopig nog stil op de markt.