De chaos van de ”Deadline Day”

Elke seizoen kent twee transferperiodes (in de zomer en na oud en nieuw). Als afsluiter van deze periode is er de beroemde Deadline Day op de voetbal transfermarkt. Hoewel de afgelopen periode geen hectische transferperiode was, zijn er wel degelijk transfers ternauwernood afgerond of geklapt. Een maand of twee maanden hebben clubs de tijd om een transfer te realiseren. Toch komt het soms aan op de laatste dag, of zelfs laatste uren. Dit kan zorgen voor chaos, doordat een speler het ene moment bij een club kan gaan tekenen en dan soms toch weer niet, de papieren zijn niet op tijd getekend, een speler komt niet door de keuring, etc. Allerlei zaken kunnen fout gaan en of zorgen voor chaos.

Belangen 

Meerdere redenen kunnen zorgen voor die eerdergenoemde chaos op de laatste dag van de voetbal transfermarkt. Zo is er nogal wat gemoeid bij een transfer. Je moet rekening houden met veel zaken, en mensen die allemaal hun belangen hebben. Ten eerste moet de speler erop vooruitgaan, zo krijgt hij meer salaris en/of een betere club of simpelweg meer kans op minuten. Ten tweede moeten zowel de verkoop als koopclub content zijn met de deal. Dit kan zijn doordat de koopclub voor een eerlijke prijs een speler haalt die het team daadwerkelijk kan gaan versterken. Voor de verkoopclub is dit door er goed op te verdienen, ook wil deze club soms een vervanger halen. Dit kan dus ook een reden zijn dat de deal klapt, omdat tijd ook een factor is. Daarnaast zijn er ook nog zaakwaarnemers, die er ook een zakcentje aan moeten verdienen en die ook hun speler adviseren en beïnvloeden. Kortom veel kwesties die bij een transfer komen kijken.

Waarom wachten clubs tot de laatste dag? 

Clubs hebben vaak een bepaald doel, zo willen ze bijvoorbeeld een verdediger, een spits en een middenvelder toevoegen aan de selectie. Echter weet je nooit hoe het loopt binnen het betaald voetbal, waarbij je met de eerdergenoemde belangen te maken hebt. Zo kan het zijn dat een speler die niet mocht vertrekken toch vertrekt, omdat het bod niet te weigeren is voor de verkoopclub. Je kan je voorstellen dat als dit gebeurt een paar weken voor het einde van de window, dat een club dan een vervanger gaat zoeken. Helaas is dat soms niet makkelijk, omdat er bijvoorbeeld weinig spelers zijn die passen binnen het profiel dat de club zoekt. Dit allemaal kan zorgen dat clubs soms op de laatste dag nog een speler moeten halen en hier niet altijd niet in slagen.

Kortom allerlei factoren zorgen voor chaos op de laatste dag. Die chaos kan ervoor zorgen dat een deal niet doorgaat, zoals die van Drioech. Uiteindelijk draait het vooral om eigen belangen en geld, in een race tegen de klok.

Image by creativeart on Freepik