De opkomst en ondergang van de Hells Angels motorclub

Ze hebben een mouwloze spijkerjas of een zwarte leren jas met daarop de symbolen en rijden op een Harley Davidson. Het is de Hells Angels motorclub. Een normale motorclub die vaak gezellig bij elkaar komt, of zit het toch iets anders? Want waarom is de club verboden? En hoe zijn zij ontstaan?

Het ontstaan van de motorclub

Op 17 maart 1948 is de eerste Hells Angels Motorclub opgestart in San Bernardino Californië in Amerika. Tijdens de jaren 50 ontstonden er steeds meer clubs in Californië. In het begin hadden die niets met elkaar te maken, maar na een paar jaar voegden ze toch samen. In 1961 kwam Nieuw Zeeland erbij, dus werd de club internationaal. Tijdens deze periode besloot de club om ook in Amerika uit te breiden. In 1969 kwam er een club bij uit Londen. Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan 275 afdelingen geteld alleen al in Europa.  Begin jaren 80 deed ook Rio de Janeiro mee, dit was de eerste in Zuid-Amerika. En later kwam ook het continent Afrika in de mix. Tegenwoordig heeft de club 475 afdelingen verspreid over wel 62 landen. Door de snelle groei veranderde de structuur van de Hells Angels. De kleine motorclub in San Bernardino werd de moeder afdeling van ‘werelds grootste motorclub.

Verdachte zaakjes

In 1995 werd de motorclub voor het eerst omschreven als een crimineel netwerk. De commissie van-Traa deed toen onderzoek naar de IRT-affaire en stuitte op de motorclub die zich bezig zouden houden met de productie van amfetaminen, vrouwenhandel en handel in gestolen voertuigen en wapens. Later In 2004 werden zelfs drie Hells Angels leden uit Limburg vermoord. Twaalf andere clubleden kregen hiervoor zes jaar celstraf en drie anderen werden vrij gesproken. De Hells Angels rivaliseren met andere motorclubs en dit uitte zich veel in brandstichting en zelfs dodelijk geweld. In 2006 en 2009 doet het OM een poging de club daarom te verbieden, dit lukt niet omdat de leden individueel gezien worden en niet als club. De club houdt zich in deze tijd veel bezig met drugs, wapens, geweld, afpersing en bedreiging. In 2019 verbiedt de rechtbank dan toch de motorclub Hells Angels in Nederland. Er was genoeg bewijs dat de hele club een gevaar vormde voor de samenleving en daarom zijn zij nu verboden.

Verboden en nu?

De Hells Angels mogen dan wel verboden zijn, maar dit stopt de clubleden niet. Vorig jaar werden er vijf mannen opgepakt in een geheime kroeg van de Hells Angels. De politie kreeg vermoedens dat het pand niet als woning gebuikt werd, maar als kroeg. Ze deden een inval en vonden een clubhuis van de motorclub. Hier waren onder meer posters, foto’s, jassen en shirts te vinden met afbeeldingen en teksten van de club. Daarnaast had een van de mannen meerdere enveloppen met drugs en een uitschuifbare wapenstok bij zich. Afgelopen week hebben de vijf mannen een uitspraak gekregen die luidt als volgt: de vijf mannen krijgen allemaal een voorwaardelijke celstraf van een maand en de man met de wapenstok en de drugs krijgt ook nog eens een boete van 950 erbij.

Natuurlijk zijn niet alle motorclubs slecht en hebben ze niet allemaal een crimineel netwerk, maar deze valt dan weer in het rijtje waar dit wel het geval bij is. De club is in Nederland verboden, maar in andere landen zijn ze nog volop actief en groeien ze steeds meer.