Stripfiguren, diversiteit en zonneschijn: adidas’ nieuwe EK-tenues

Stripfiguren, diversiteit en zonneschijn: adidas’ nieuwe EK-tenues

De voorbeschouwing kan beginnen! Geheel Europa is in voetbal stemming want het Europees kampioenschap beter bekend als het EK, gaat over ongeveer twee maanden van start. 24 landen strijden om de titel in Duitsland. Hoe mooi is het dat de beste 24 landen en spelers samenkomen. Het is tijd om het veld onder de loep te nemen, maar niet de spelers maar hun tenues.

De magie van tenues

Passie, nationale emblemen, figuren en cultuur komen samen in een modern design. Fans en spelers dragen vol trots hun nationale tenues. En elk shirt een verhaal en geschiedenis. Wat is gedachte achter die unieke en modieuze designs?

Thuisland, Duitsland

Laten we beginnen op de plek waar het plaats gaat vinden. Die Mannschaft keert na ruim 36 jaar terug op Duitse bodem. Thuisland Duitsland is te herkenen in de klassieke kleuren Rood,zwart,geel in de thuisshirts, maar minder gewoonlijk is het uitshirt. Opvallend paars en navy/blauw staan voor de diversiteit in Duitsland. Dit uitshirt laat zien dat voetbal meer dan een sport is.

Voetbalveld en Stripfiguren?

De stripwereld en de voetbalwereld ontmoeten elkaar in het uitshirt van België. Want het uitshirt van België lijkt wel heel erg op dat van Kuifje. Tintin, ookwel Kuifje genoemd, getekend door de Belgische tekenaar Georges Remi. Als eerbetoon aan de overleden Remi heeft Adidas samen met de KBVB een uniek shirt ontworpen. In uitwedstrijden spelen de Rode Duivels in een lichtbruine broek met daarover een lichtblauwe polo, net als Kuifje. De voorkant is bedekt met 3D-ruitpatronen, waarin 1895 gegraveerd staat. De Belgische voetbalbond, KBVB, viert hiermee zijn 130-jarige bestaan. 

Spanje kleur geel?

La Roja draagt dit jaar het kenmerkende rood, met een verrassende twist: geel! Het uitshirt voor 2024-2025 is opvallend fel geel, geïnspireerd door de nationale kleuren van de vlag. De Adidas-ontwerpers hebben zich laten inspireren door de zonnige Spaanse kust, met golfblauw aan de zijkanten, achterzijde en voorzijde van het shirt, wat je laat denken aan de Middellandse Zee. Het broekje en shirt bevatten ook subtiele rode accenten langs het golfblauw.TIRO24 is als de inpiratiebron van dit ontwerp,TIRO24 is speciaal voetbal ontworpen voor voetbalkleding. 

Vrijdag 24 juli is het zo ver, dan zien we welke shirts in de geschiedenis gaan als kampioen. Wie is word volgens jouw de nieuwe Europese kampioen?