PSV loot gunstig, Feyenoord treft oude bekende en Ajax wacht koud tripje naar Noorwegen

De Europese tegenstanders zijn voor PSV, Feyenoord en Ajax bekend. De drie overgebleven Nederlandse ploegen komen allemaal in een andere competitie uit, wat in theorie nog drie keer prijs kan opleveren. PSV overleefde in de Champions League, Feyenoord deed dat niet maar werd derde. Zodoende stromen zij in in de Europa League. Ajax wandelde dezelfde route, maar dan een niveautje lager. Zij gaan hun Europese avontuur vervolgen in de Conference League. Wat kunnen we van de clashes verwachten?

PSV
Laten we beginnen met de huidig koploper in de Eredivisie: PSV. Met 16 overwinningen uit even veel wedstrijden zijn ze in Nederland ongenaakbaar. Ook in de Champions League presteerde de formatie van trainer Peter Bosz zeer naar behoren. Na een enerverende comeback tegen het Spaanse Sevilla wist PSV Champions League voetbal na de winter veilig te stellen. De tegenstander in de achtste finale is niet ongunstig: Borussia Dortmund. In de Duitse Bundesliga presteren de geel-zwarten nog niet zoals je van ze mag verwachten. Ze bezetten daar een matige vijfde plaats, wat Europa League voetbal betekent als ze daar blijven. Echter hebben ze wel een knappe prestatie geleverd in de Champions League, door de poule des doods te overleven en zelfs te winnen. Gezien de mogelijke tegenstanders tijdens de loting is Borussia Dortmund zeker niet ongunstig, maar ook zeker niet te onderschatten.

Feyenoord
In tegenstelling tot PSV overleefde Feyenoord de Champions League poule niet en zodoende stromen zij in in de Europa League. Gevreesd werd voor een oude bekende, en die vrees kwam uit: Feyenoord treft AS Roma voor het derde jaar op rij. In de twee voorgaande edities ging de Conference League finale verloren en knikkerde de Italianen Feyenoord de Europa League uit. Nu treft de ploeg van succestrainer José Mourinho weer Feyenoord. Feyenoord moet waken, want AS Roma heeft misschien nog wel een sterkere selectie dan voorgaande jaren. Sterren als Dybala en ervaren rotten als Cristante zijn nog steeds onderdeel van de selectie en Belgische topspits Lukaku heeft zijn vorm weer helemaal teruggevonden. Een ploeg die Feyenoord echter goed kent en haar spelplan er wellicht wat op aan kan passen.

Ajax
Ajax stroomde op de valreep nog in in de Conference League en lootte een op papier prima tegenstander. Het Noorse Bodo Glimt mag gaan aantreden tegen de Nederlandse recordkampioen. Ze zijn echter niet om te onderschatten. Sinds een aantal jaren acteren is de club qua niveau geëxplodeerd en wisten ze twee jaar terug bijvoorbeeld Roma in eigen huis met 6-1 van de mat te vegen. In datzelfde jaar haalde ze zelfs de halve finale van de conference league, nadat ze AZ in de kwartfinale naar huis stuurde. Dit jaar werden ze tweede in de poule met Club Brugge, Besiktas en Lugano. De eerste twee ploegen zijn ploegen van formaat en daarom is het des te knapper dat een relatief kleine club redelijk simpel stand houd. Gezien de overige tegenstanders is het niet per se ongunstig voor Ajax, maar het is geen club waar je op 90% even door denkt te kunnen gaan.