Een dartpijl gooien, zitten op een paard of yoga op een matje: wanneer noemen we nou iets een sport?

Het WK darten is weer van start gegaan in het Alexandra Palace in London. De dartfavoriet Michael van Gerwen is van de partij en heeft zijn oude vorm weer te pakken. De drievoudig wereldkampioen is niet de enige Nederlander die deelneemt aan het WK. Raymond van Barneveld, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode zijn de favorieten voor het WK. Een sport die veel emoties en vooral veel vreugde oproept bij veel fans. Of is het eigenlijk wel een sport? Want als het een wereldkampioenschap is kunnen we het dan definiëren als een sport? Zijn sommige sporten wel überhaupt een sport te noemen?

Paardrijden nou wel of geen sport?

Een sport die vele discussie op roept is paardrijden. En dan heb ik het niet over of het paard benen of poten heeft. En ook niet of het een hoofd of een kop heeft. Nee veel mensen die durven te beweren dat paardrijden geen sport is want: Je zit toch alleen maar op een beest. Zelf beweeg je niet, maar het paard. Sport heeft het doel om het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer lichamelijke beweging. Bij paardrijden worden deze doelen zeker ingezet en kunnen we dan ook echt zien als een sport. Het paard de richting op sturen en heb laten springen over obstakels of draperen vereist veel kracht en energie. Zelf krijg je ook de genoegen beweging zo verbrandt iemand van 70 kg met paarrijden 235 kilocalorieën per uur.

Golf

De sport werd voor het eerst zo genoemd in 1457 en gaat dus al een tijdje mee. Het is een balspel waarbij je met een kleine hard bal met behulp van een golfclub een hole probeert te behalen. Je hebt verschillende soorten slagen waarmee je met je bal zo snel mogelijk de hole wilt raken. Zo verbrandt iemand van 60 kilo 266 calorieën per uur. En maakt het voor Tiger Woods dus ook helemaal niet uit of hij in vorm is. Het valt relatief ook mee hoe zwaar de sport is en zien we veel pensionado’s op de golfbaan flaneren.

Yoga

Een van de sporten die door velen wordt gezien als rustgevend yoga blijkt dan voornamelijk goed te zijn voor je geest. Bij Yoga leert de geest het gevoel en het lichaam te beheersen. Het is daarom ook echt puur gericht op gecontroleerde bewegingen en het ontspannen. Zo verbrandt iemand die 70 kilo weegt in één uurtje yoga maar 228 calorieën. Er zijn mega veel varianten van yoga en zo verbrandt ieder op zijn eigen manier energie. Maar je hebt ook hot yoga het woord zegt het letterlijk warme yoga. Waar je in een verwarmde ruimte yoga oefeningen gaat doen. De tempraturen verschillen maar het kan zo oplopen naar 30 graden. En omdat het zo warm is moet je lichaam meer energie verbruiken en verbrand je zo dus meer energie, dan kan het al oplopen tegen de 300 calorieën per uur.

Wandelen

Even een blokje doen met je hond blijkt volgens de cijfers niet mega veel verschil te maken voor het verbranden voor energie. Wel is het goed en gezond voor je om in de buitenlucht en zo wordt ook gezegd om elke dag rond de 10.000 stappen te lopen. Maar wandelen op een rustig tempo wordt dan ook over het algemeen gezien als een lichte vorm van lichaamsbeweging. Weeg je nu 60 kilo en wandel je één uurtje met een tempo van 3 km per uur dan verbruik je maar 148 calorieën. Verhoog je nou je loop tempo en ga je hardlopen 8 km per uur dan brandt je zo 472 calorieën per uur. Dus wil je wat meer energie verbruiken dan zou ik toch maar je hardloopschoenen uit de kast trekken. En lekker je tempo verhogen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je dagelijkse beweging heb en er vooral veel plezier in hebt. Maar mocht je graag een aantal kilootjes kwijt willen dan weet je in ieder geval welke sporten je maar beter kan overslaan.