De Formule 1 Grand Prix’s die georganiseerd werden maar nooit verreden 

Als Formule 1 fan wil je natuurlijk altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws. De informele toon van het merk en  de entertainment die het mensen bied maken het een van de  bekendste sportmerken ter wereld. Maar ook de historie is zeker boeiend. Zo waren er in de historie meerdere Grand Prix’s die verreden zouden worden. Maar die uiteindelijk toch werden afgeblazen. En sommige circuits zijn daarna nooit meer teruggekomen op de Kalender. In dit Artikel neem ik je mee in de historie van de mislukte Formule 1 Grand Prix’s. Sommige lang geleden en sommige vrij recent. 

De Grand Prix van Vietnam (2020)

De Grand Prix van Vietnam was een geplande race uit de Formule 1-kalender die zou worden gehouden op het Hanoi Street Circuit in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op 5 april 2020 zou de race voor het eerst verreden worden, echter door de coronapandemie werd de race afgelast. Ook in 2021 zal de race niet op de kalender staan, omdat de hoofdverantwoordelijke voor de race is gearresteerd en veroordeeld voor een corruptieschandaal. Hoewel de Grand Prix van Vietnam geen onderdeel was van dit schandaal, is de uiteindelijke daadwerkelijke komst ervan wel zeer onzeker geworden. 

Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone had al plannen om een Formule 1-race in Vietnam te organiseren, maar voerde dit idee niet uit omdat er al vier races in Azië werden verreden. Ook gaf hij aan dat de mislukte races in Korea en India hem geen vertrouwen gaven om lange tijd een race in het land te organiseren. Liberty Media, sinds januari 2017 eigenaar van de Formule 1, wilde deze plannen alsnog uitvoeren. In november 2018 werd de race aangekondigd als de eerste nieuwe Grand Prix onder het eigendom van Liberty.

De race zou worden gehouden op een stratencircuit in Hanoi. Het circuit is 5,565 kilometer lang en is, net zoals de meeste Formule 1-circuits uit de 21e eeuw, ontworpen door Hermann Tilke.

De Grand Prix van de Sovjet unie (Jaren 80)

In het begin van de jaren ’80 werden er plannen gemaakt om onder de naam ‘de Grand Prix van de Sovjet-Unie’ een race in Moskou te organiseren, maar deze kwamen er uiteindelijk niet door.

YouTuber Josh Revell maakte een interessante video over de mislukte Grand Prix in de Sovjet Unie

De Grand Prix van Rusland (2023)

Igora Drive. Het circuit werd opgeleverd eind 2021. En zou vanaf 2023 het Sochi Autodrom vervangen. En het circuit tekende een contract van 10 jaar met Liberty Media. Voor de organisatie van de Russische Grand Prix. Door de oorlog in de Oekraïne kwam het contract te vervallen. En werd de stekker uit de Russische Grand Prix getrokken. 

Het circuit wordt momenteel gebruikt voor enkele Russiche nationale raceklassen.