Partijen wat meer tot elkaar gekomen na gesprekken in koppeltjes

De op voorhand vier grootste kanshebbers om samen een kabinet te vormen, zijn na de nieuwste ronde gesprekken wat verder tot elkaar gekomen. Vorige week waren er nog grote verschillen tussen de vier grootste kanshebbers, maar nadat verkenner Plasterk de fractievoorzitters in koppeltjes had uitgenodigd, zijn ze wat dichter tot elkaar gekomen.

Over de inhoud van de gesprekken werden door Wilders, Yesilgoz, Omtzigt en Van der Plas weinig dingen losgelaten. Allen kwamen ze met de mededeling dat het een constructief gesprek was en dat de partijen na deze gesprekken verder kunnen. Het lijkt erop dat de vier voorzitters binnenkort dan toch over de inhoud kunnen gaan praten. Alle partijen even op een rijtje.

PVV
Om te beginnen met de sinds woensdag grootste partij in de kamer: PVV. Zij nemen al sinds de uitslag van de verkiezingen initiatief om mee te regeren. Ze willen een overwegend rechts kabinet en dat kan met de VVD, NSC en BBB. Volgens de leider van de partij Wilders zijn zij klaar om te regeren. Ook hebben ze aangegeven dat ze er voor open staan om compromissen te sluiten om een kabinet te vormen. Dit is voor de andere partijen een vitaal punt, voordat zij überhaupt in gesprek gaan met de PVV.

VVD
De VVD nam na de verkiezingen een bout standpunt in: zij willen alleen gedogen en niet deelnemen aan een meerderheidskabinet. Wel zijn ze na de laatste gesprekken klaar om te gaan onderhandelen over de inhoud. Of het gedoogstandpunt overigens overeind blijft is nog maar de vraag, vanuit de VVD zelf en vanuit de leden van de partij kwam er veel kritiek. Kopstukken en leden hebben Yesilgoz verzocht om deel te nemen aan een kabinet.

NSC
Het NSC lijkt het grootste struikelblok te vormen voor de vorming van een nieuw kabinet. Lijsttrekker Pieter Omtzigt heeft namelijk vorige week aangegeven nog niet klaar te zijn om te gaan onderhandelen. Na het onderlinge gesprek, bedoeld om wat lucht te klaren, klonken er echter positieve noten uit de mond van de Twentse politicus. Ook Omtzigt lijkt beetje bij beetje meer klaar om te gaan onderhandelen.

BBB
De BBB van Caroline van der Plas is van begin af aan degene geweest die hun wil om te onderhandelen niet onder stoelen of banken schoof. Voorvrouw Van der Plas geeft aan dat de PVV wel compromissen moet sluiten, maar geeft tegelijkertijd aan dat iedereen dat moet doen, wil er een kabinet gevormd worden. De BBB lijkt helemaal klaar om haar intrede te gaan doen in het kabinet, na een aanwezigheid van slechts 2,5 jaar in de kamer.

Huidige kabinet vleugellam
Woensdag is de nieuwe kamer geïnstalleerd. Vanaf dan heeft de huidige coalitie geen meerderheid meer, na de mega verliezen van de VVD, D66, CDA en CU. Voorstellen van de huidige coalitie zullen dus gesteund moeten worden door meerdere oppositie partijen, willen de voorstellen erdoor komen. In de lijn der verwachting ligt wel dat het huidige kabinet bijna geen besluiten meer gaat nemen.