Waar mag je vuurwerk afsteken?

Het is december en dat betekent dat er weer een nieuw jaar aankomt. Daar hoort elk jaar ook vuurwerk bij. De afgelopen jaren heeft het debat over het gebruik van vuurwerk in Nederland geleid tot aanzienlijke veranderingen in het beleid. Met zorgen over veiligheid, overlast en milieueffecten hebben verschillende gemeenten besloten een vuurwerkverbod in te voeren.

In maart 2022 meldde De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat 65 procent van de burgemeesters een vuurwerkverbod wel ziet zitten. Bij voorkeur zou dat via een landelijke regeling worden ingevoerd. Dat geldt ook voor gemeenten die een vuurwerkverbod niet perse zien zitten.

Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug hebben sinds vorige jaarwisseling al een algeheel vuurwerkverbod ingediend. Daar is alleen vuurwerk als sterretjes en knalerwten toegestaan.

Dit jaar sluiten ook Arnhem en Eindhoven zich aan bij een algeheel vuurwerkverbod. Wel wordt er in deze gemeenten een centrale vuurwerk- en lichtshow georganiseerd voor de inwoners. Met ingang van jaarwisseling 2024-2025 gaat ook Krimpenwaard een vuurwerkverbod invoeren. Negen andere gemeenten overwegen een vuurwerkverbod maar hebben daar nog geen besluit over genomen.

Andere gemeentes kiezen voor vuurwerkvrije zones binnen hun gemeenten. Bij deze zones kun je denken aan gebieden rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen.

Hoe zit het in andere landen?

Ook op andere plekken in de wereld hebben landen vuurwerk tradities. In al deze landen gelden andere regels over het gebruik en de verkoop van dit vuurwerk.

Bij onze buren in Duitsland mogen steden en gemeenten zelf bepalen wat er wel of niet mag. Wel hebben ze overal de regel dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden waar de veiligheid van mensen, dieren en gebouwen in het geding is. Bij onze andere buren in België mag je in principe het hele jaar door vuurwerk kopen, maar lokaal zijn er uitzonderingen. Zo geldt er sinds 2019 al een vuurwerkverbod in Vlaanderen.

In China mag je in kleine steden en op het platteland wel vuurwerk afsteken, maar is dit in de grote steden verboden.

In Amerika verschilt het van staat tot staat, waar het mag is de maximale hoeveelheid beperkt tot 500 gram. Bij een grotere hoeveelheid riskeer je een gevangenisstraf van vijf jaar.

In het Verenigd koninkrijk gaan mensen eigenlijk niet de straat op om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Zij gaan liever naar een georganiseerde vuurwerkshow. Omdat vuurwerk bij de Britten niet zo’n groot ding is mag je daar dan ook het hele jaar door vuurwerk afsteken.

In Italië zijn ze ook al langere tijd bezig met een vuurwerkdiscussie, maar daar is tot nu toe niks concreets uitgekomen. De politie is daar nu vooral bezig met het onderscheppen van de grote hoeveelheid illegaal vuurwerk.