Naomi Osaka terug op de tennisbaan, wat kunnen we verwachten?

Naomi Osaka, vier keer Grand Slam winnares. Voormalig nummer één van de wereld keert terug na een jaar afwezigheid. De 26 jarige nam een pauze nadat ze publiekelijk worstelde met mentale problemen. Tijdens haar afwezigheid is er veel gebeurt; ze is namelijk moeder geworden van dochtertje Shai. Gelukkig voor de tennisfan’s keert ze in 2024 terug als moeder op de tennisbaan. Wat kunnen we van haar verwachten?

Ster op de baan

Naomi Osaka. Geboren in Osaka, Japan (dezelfde naam als haar achternaam ‘Osaka’). Zesentwintig jaar oud en opgegroeid in Amerika. Al geruime tijd is ze het boegbeeld van het tennis. Op de baan schittert de meervoudig Grand-Slam-winnaar als “defensife baseliner”. Osaka heeft vele interesses. Zo is ze soms te zien bij een basketbalwedstrijd samen met haar vriend Cordae, in 2021 op de rode loper van de Met Gala, en vaak te zien in magazine’s zoals de die van de Times. En in 2020 tijdens de Black Lives Matter protesten deed ze ook mee, op haar manier. Tijdens de US Open droeg ze zeven verschillende mondkapjes met namen van slachtoffers die om het leven waren gekomen door racistisch geweld in America. Je zou haar naast tennisser ook activiste kunnen noemen.

Mentaal moeilijk 

De reden dat Osaka nu een comeback maakt zit zo. Als tennisfan is het duidelijk te zien dat Osaka erg worstelt mentaal. De media is altijd geïnteresseerd in mij zegt Osaka. Al die media aandacht is iets waarmee Osaka mee worstelt. Zo maakte ze bekend dat ze aantal jaren last heeft van depressie aanvallen. En in 2022 besloot ze een pauze te nemen van tennis, om mentaal te herstellen.

Hoopvolle terugkomst

Begin 2023 kondigt ze niet deelt te nemen aan de Australian Open omdat ze in verwachting was. In begin juli 2023 maakte ze bekend dat ze bevallen was van baby Shai. Inmiddels is Osaka weer te vinden op de tennisbaan. Het jaar begon goed voor Osaka; ze won haar eerste wedstrijd op het toernooi van Brisbane. Het moederschap heeft veel veranderd, zegt ze zelf. Ze noemt het weer actief deelnemen en wedstrijden spelen een nieuw hoofdstuk in haar leven. “Het moeder worden heeft mijn mindset vooral veranderd”. Osaka lijkt een geheel nieuw mens te zijn. Ondanks haar verlies in de tweede ronde van het Brisbane is ze niet geheel ontevreden. Ze zegt ze een aantal weken twijfelde of ze kon meekomen in het hoge tennisritme. Maar Osaka is haar talent zeker niet verloren en kon zeer goed bijblijven op het hoge tempo Niemand twijfelt eraan dat ze een uitzonderlijk tennistalent is. Osaka is nog jong en heeft vele ups en downs meegemaakt. Ondanks dat ziet de toekomst er goed uit voor Osaka; een nieuwe frisse fase, waarin ze vooruitgaat als persoon en tennisser. Op 14 januari speelt Osaka op de plek waar ze haar eerste Grand Slam-titel heeft gewonnen: de Australian Open. Hoe zou dat haar vergaan? Hoe zou haar jaar verlopen? Kunnen we een nieuwe Grand Slam-titel verwachten? Met de tijd zullen we het weten.