De 5 mooiste hardlooproutes in Nederland

Hou jij van hardlopen en ben jij een beetje uitgekeken op je standaardrondjes hardlopen? Dan is het toch wel echt eens tijd voor afwisseling, ofwel een nieuwe hardlooproute op een van de mooie plekjes in ons eigen land! Of je nu graag hardloopt in de mooie en rustgevende bossen, ploetert in de duinen, uitwaait op het strand of juist in je element bent met een skyline op de achtergrond, maakt niet uit. Maak je eigen route of kies een bestaande route en loop erop uit. In dit artikel heb ik vijf mooie hardlooproutes in Nederland voor je op een rij gezet. Kies jouw favoriet van deze vijf, trek je Adidas hardloopschoenen aan en geniet van al het moois dat ons eigen land te bieden heeft!

De top 5:

1. SCHOORL, HARDLOOPROUTE IN DE NATUUR
In Noord-Holland ligt het pittoreske dorpje Schoorl. Ben jij dol op een beetje klimmen en dalen door duin en bos? Dan ben je in Schoorl aan het juiste adres! Het dorpje heeft het hoogste duingebied van Nederland, van maar liefst vijf kilometer breed waar je als hardloper je hart op kunt halen en er lekker op uit kan rennen of lopen.

Vanaf het buitencentrum Schoorlse Duinen zijn verschillende routes met een totale lengte van 65 kilometer uitgezet die je wandelend of rennend af kunt leggen. De verschillende routes laten je genieten van duinen, bos, heide en strand. Een ontmoeting met wilde Schotse Hooglanders of paarden is niet uitgesloten!

2. ROTTERDAM, HARDLOPEN LANGS DE SKYLINE
De mooiste skyline van Nederland vind je in Rotterdam. Wil jij die skyline en de binnenstad een keer hardlopend of wandelend bewonderen? Kies dan voor een rondje Bruggen in Rotterdam. Vier hardlooproutes met afstanden van 3,5,5,10 en 21 kilometer trakteren je op een fantastisch uitzicht over de beroemde skyline van de stad. Volg de hardlooproute eenvoudig via markeringen op de stoep, handig he! De start voor alle routes is bij het Marathonmonument aan de voet van de Erasmusbrug. Trotseer de Erasmusbrug en de Willemsbrug tijdens de kortere routes.

3. AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN, HARDLOPEN IN ALLE RUST
Tussen Noordwijk en Zandvoort vind je een prachtig stukje natuur: de Amsterdamse Waterleidingduinen. In dit beschermde natuurgebied zijn auto’s, fietsen en scooters niet toegestaan, dus je rent in alle rust. Wie je wel tegenkomt, zijn Damherten, vossen, ijsvogels en andere hardlopers.

Ben je een trailrunner of vind je het leuk om af en toe onverhard te lopen? Helemaal goed, want in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je ook buiten de gebaande paden hardlopen. Je kunt kiezen tussen verschillende uitgezette routes.

4. NUNSPEET, HARDLOOPROUTE DOOR BOSGEBIED
Nunspeet ligt op de Veluwe, een mooi en uniek natuurgebied in de provincie Gelderland. De Zandenbosroute van 12 kilometer lang, is een absolute aanrader! Het Zandenbos was vroeger een grote zandwoestijn, daarom het woord zand erin! Nu is het een aantrekkelijk bosgebied. In het bos kan je verschillende route rennen of lopen. Je hebt routes die heuvelachtig zijn en routes die plat zijn.

5. SOESTERBERG, HARDLOPEN OP EEN VLIEGBASIS
Wil jij hardlopen op een heel bijzondere plek? Heb je weleens gedacht aan hardlopen over een oud landingsbaan? Vlakbij Amersfoort bevindt zich midden in de natuur de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Op de oude militaire landingsbaan van 3077 meter lang en 45 meter breed kun jij zo hard rennen als je maar wilt. Tijdens het lopen op de snelle asfaltbaan geniet je van het mooie uitzicht over de omringde natuur.

Heb je niet genoeg aan een rondje van zes kilometer (de landingsbaan heen en weer)? In de mooie omgeving zijn wandelpaden genoeg, waar je die extra kilometers zonder problemen loopt. Ga er lekker op uit met hardlopen, misschien krijg je nog wel vleugels en stijg je op!