10 sporten voor rust en ontspanning

Houd jij niet zo van ruige en intense sport? Ben jij meer iemand die opzoek is naar ontspanning? In dit lijstje biedt Adidas jou tien verschillende sporten aan die zorgen voor rust en ontspanning.

  • Yoga

Yoga is gekenmerkt om te ontspannen, daarom valt deze sport zeker niet uit de boot. De wereld zou er namelijk een stuk beter uitzien als iedereen aan yoga deed. Yoga maakt je soepeler en sterker, maar het geeft je vooral een weldadig en rustgevend gevoel. De sport combineert fysieke bewegingen, ademhalingstechnieken en meditatie om innerlijke rust en ontspanning te bevorderen.

Daarnaast is yoga overal mogelijk, dus ook bij jou thuis met behulp van een yogamatje bijvoorbeeld. Voor de lenige mensen onder ons is yoga misschien wel het proberen waard.

  • Tai Chi

Tai Chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst, die nu veelal beoefend wordt als innerlijke bewegingskunst. De sport gebruikt langzame, vloeiende bewegingen en diepe ademhaling om de geest tot rust te brengen en de energiestroom in het lichaam te bevorderen. Volledig ontspannen dus. En wie weet, misschien zit er wel een stille krijger in jou?

  • Wandelen

Een flinke wandeling door de natuur kan kalmerend zijn voor de geest en stress verminderen. Er is niet veel inspanning voor nodig, je hoeft alleen de benenwagen te gebruiken. Dus zoek een mooi stukje bos of park op en haal een frisse neus!

Speciaal voor de wandelliefhebbers zijn dit een paar van de mooiste wandelroutes in Nederland: de verkennersroute (14 km), wandelen rondom kasteel Amerongen (11 km), highlightes van Baarn (14,3 km), wandelroute Marmontberg (4,6 km) en een wandeling rondom Slot Zeist (12 km).

  • Zwemmen

Rustig baantjes trekken, bijvoorbeeld in een lokaal zwembad bij jou in de buurt, kan ook zorgen voor een ontspannend gevoel. Zwemmen kan namelijk een ontspannende en mediterende activiteit zijn, waarbij je je gedachten kunt laten afdrijven terwijl je in het water glijdt.

Zwemmen kent ook meerdere positieve aspecten. Zo kan zwemmen goed zijn voor je spierherstel na bijvoorbeeld spierpijn of een blessure. In het water weeg je veel minder en komt er minder druk op je spieren te staan. Weet wel dat je niet te intensief baantjes moet gaan trekken. Het maakt niet uit welke zwembewegingen je onder water maakt, als je dat maar op een rustig tempo doet.

  • Fietsen

Met de fiets mooie fietspaden of de natuur opzoeken kan ook kalmerend voor de geest zijn. Het kan je helpen om je hoofd te legen of gewoon compleet tot rust te komen. Het enige wat je nodig hebt is een comfortabele outfit en een fiets, waarbij de keuze helemaal aan jou is welke fiets je het liefst gebruikt.

En ben je nou opzoek naar een paar mooie fietsroutes, dan zijn hier enkele voorbeelden: de Peel in Limburg, Hunebedden in Ruinen, Buitenplaatsen langs de Vecht in Utrecht en de West-Tholenroute in Zeeland.

  • Golf

Als je aan golfen denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan kakkers. Aangezien kakkers vrij rijke mensen zijn, is het misschien niet gek dat golfen een ontspannende sport is. Golfen vereist namelijk concentratie en focus, wat kan helpen om je gedachtes uit te zetten en te ontspannen. De sport is een combinatie van mentale en lichamelijke inspanning.

Om te mogen golfen op alle golfbanen in Nederland heb je wel een handicap-54 nodig. Zo’n handicap-54 kan je via een 1- of 2 daagse baanpermissie cursus krijgen. Op sommige, wat minder grote en gespecialiseerde golfbanen, kan je wel zonder een handicap-54 golfen.

  • Pilates

Pilates is een workoutmethode die de nadruk legt op diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie en een goede houding. De sport bevordert het lichaamsbewustzijn, wat kan bijdragen aan een gevoel van innerlijke rust.

Pilates is anderzijds niet hetzelfde als yoga, hoewel er veel overeenkomsten zijn. Yoga is meer bezig met spiritualiteit en pilates focust meer op kracht, door het versterken van je spieren. Daarnaast wordt pilates altijd uitgevoerd zonder schoenen, zodat er dan minder kans is om de apparaten te beschadigen, het veiliger is en het zorgt voor vrijheid van de voeten.

  • Roeien

Gebruik je liever je armen dan de benenwagen? Dan kan roeien een zeer ontspannende sport voor jou zijn. Roeien op een rustig tempo op een rustig meer of rivier kan zorgen voor een ontspannende en mediterende belevenis. Daarnaast kan je roeien in een bootje, maar ook op een surfplank bijvoorbeeld.

Maak er jouw uitje van en geniet, terwijl je bezig bent, van de natuur op het water.

  • Boogschieten

Boogschieten lijkt een beetje ouderwets, maar tegenwoordig worden de pijl en boog gebruikt als concentratiesport. Net zoals bij golfen vereist boogschieten concentratie en focus, met daarnaast een rustige ademhaling. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en stress te verminderen.

Voor de sport hoef je ook niet perse ergens naartoe te gaan of je aan te sluiten bij een bepaalde vereniging. Zet gewoon een bord in je achtertuin neer, schaf een boog aan en leef je uit, alsof je Robin Hood bent!

  • Kajakken

Kajakken lijkt op het eerste gezicht allesbehalve ontspannen. Toch kan je er je rust in vinden. Door te kajakken op rustig water geeft dat de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke omgeving terwijl je op een rustgevende manier in beweging komt.