Een betoverende blik op de nieuwe Wonka film

Oompa Loompa doom-pa-dee-do I have another puzzle for you. Een liedje die je nu de rest van de dag in je hoofd blijft hebben. We kennen het allemaal van de bekende film Sjakie en de chocoladefabriek. Maar dit hebben we allemaal te danken aan de Britse schrijver Roald Dahl die in de 19e eeuw die dit boek uitbracht. Inmiddels hebben we al drie films te danken aan dit boek. Na de iconische film met Johnny Depp die uitgebracht werd in 2005, mogen we weer genieten voor het scherm van een droomwereld voor ieder kind of volwassene.

De nieuwe film

Vanaf 11 december is de nieuwe film ‘Wonka’ te bezichtigen in de bioscopen in Nederland. In deze film vertolkt Timothée Chalement de rol van de chocolade goeroe Willy Wonka. Deze Frans-Amerikaanse acteur durfde het aan om na het grote succes van Sjakie en de chocoladefabriek gespeeld door zijn ex-schoonvader om deze rol op zich te nemen. We zagen afgelopen jaar uitgelekte filmpjes voorbijkomen op TikTok van de acteur in Oxford in de bekende typerende paarse jas. De reacties waren wisselend van mensen ‘waarom een nieuwe film maken als het als z’n hit was’ ‘je kan het alleen maar verpesten nu’. Maar voornamelijk ook de vraag ‘gaat het verhaal zijn en is het te vergelijken met het boek of de andere films?’

Is het vergelijkbaar met de andere films?

Nou ik kan je vertellen beide niet het geval, het is een totaal ander verhaal dan dat we gewend zijn. Geen kinderen die een gouden ticket krijgen en de chocoladefabriek betreden, op eigen risico. Maar we konden het vergelijken met een futuristische wereld met een musical tintje. Eerst was ik sceptisch met het idee dat we naar verschillende liedjes moesten luisteren in een musical jasje. Maar ik werd echt spontaan verrast. De liedjes paste binnen de scenes en hadden wat mijn betreft echt een toegevoegde waarde. De Frans-Amerikaanse acteur heeft een mooi stemgeluid en weet men te raken door het beeldscherm. De film zit vol met grote namen die we niet 1,2,3 verwachten bij de rollen die ze spelen. Zo speelt oscar winnares Olivia Colman de gemene wasserette-eigenares, Keegan-Michael Key de chocolade verslaafde politieman en zo speelt Sally Hawkins de moeder van Willy Wonka.

Oempa Loempa’s

Een van de meest gestelde vragen door mensen bleef ook, zien we de bekende Oempa Loempa terugkomen? Jazeker! En ook door een hele bekende zo kruipt Hugh Grant in de rol van ‘Lofty’ de oranje chagrijnige chocolade dief. Hij lijkt allesbehalve op de Oempa Loempa van de vorige film en was echt mini. Met een oranje huid en groen haar is deze Oempa Loempa te vergelijken met die van de eerste film. En is zijn rol als klein mannetje die in een wereld met cacaobonen leeft dan wel weer vergelijkbaar met de andere films. Zo vind ik persoonlijk dat we Timothée Chalement als Willy Wonka kunnen vergelijken met de performances van Gene Wiler die in de eerste film Willy Wonka speelde. De maniertjes, zijn gekke stemmetjes af en toe en zelfs de manier van traplopen geeft een knipoog naar de eerste film.

Is deze snoepgoed wereld de moeite waard?

Absoluut! De film is een feest van herkenning maar krijgt toch zijn eigen ‘paarse’ jasje. Het is overduidelijk dat er veel gebruik is gemaakt van een greenscreen om een fictieve wereld neer te zetten maar gek genoeg vond ik dat niet storend. Normaal haalt dat de realistische rand van een film af, maar dit had zeker een toegevoegde waarde en is echt een film van deze tijd geworden. Zonder veel te verklappen is het een verhaal over gemene figuren, een weeskind, hartverwarmende vriendschappen maar vooral heel veel fantasie. Met veel dans en muziek om je vingers mee af te likken.