Wat is het probleem bij Ajax op dit moment?

Dat het op dit moment geen fijne tijd is om Ajacied te zijn is geen geheim, er zijn veel vraagtekens bij wat er zich op dit moment binnen de club afspeelt. Wat is precies het probleem, en hoe kan Ajax er weer bovenop komen?

De veranderingen in een korte tijd
Toen in het seizoen 2021/2022 het nieuws van technisch directeur Marc Overmars naar buiten kwam kreeg Ajax een klap te verwerken die tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar nadreunt. Met aankopen zoals onder andere Hakim Ziyech, Dusan Tadic, David Neres en Antony haalde de oud-vleugelspeler voor relatief weinig geld spelers naar Ajax die zich ontwikkelden tot supersterren binnen het elftal. Ook werden veel van deze spelers voor een smak geld verkocht door Overmars. Zelfs miskopen als Marin werden zonder verlies verkocht, een succesvolle business kun je wel zeggen.

Het lot van de club in kleine handen
Deze zomer zat er met Sven Mislintat een technisch directeur die het lot van Ajax op dit volledig in eigen hand leek te hebben. Er is geen geschikte algemeen directeur aanwezig en er zitten geen juiste mensen op andere belangrijke posities binnen de club.

De clubfilosofie binnen Ajax is ‘’De Jeugd Heeft De Toekomst’’, maar daar komt op dit moment niet veel van terecht. Er zijn op een aantal posities aankopen gedaan waar je je vraagtekens bij kan stellen, zoals bijvoorbeeld op de nummer 6 positie. Op deze plek is een weer volledig onbekende speler van Molde FK gehaald, terwijl daar Silvano Vos rondloopt, wat een veelbelovend talent is met behoefte aan speeltijd. Een begin van een seizoen vol met vraagtekens en onzekerheden tot nu toe.

De kern van het probleem
Zoals al eerder benoemd zitten er geen juiste mensen op de belangrijke posities binnen Ajax, te beginnen met de positie algemeen directeur. Op dit moment zit Jan van Halst daar tijdelijk, ook iets waar je je vraagtekens bij kan zetten; aangezien hij een aantal jaar geleden bij de toch wel grote club FC Twente zat toen zij bijna failliet werden verklaard. Gelukkig kan over een aantal maanden (nu nog algemeen directeur bij AZ), Alex Kroes beginnen aan deze monsterklus. Het is van groot belang dat datgeen zo snel mogelijk gebeurd.

Maar de positie van algemeen directeur is niet de enige die niet door de juiste persoon is bezet, ook de RvC en directeur voetbalzaken zijn posities die worden geleid door niet de juiste personen. Het wordt dus tijd voor mensen met kennis van zaken en een Ajax- achtergrond, om de club weer bovenop de crisis te helpen.

De oplossing
Wat de oplossing is voor Ajax op dit moment is moeilijk te zeggen, wel is aan alles te zien dat het niet op deze manier verder kan. Er zal dus wat moeten gebeuren binnen de club om weer iets van het oude Ajax terug te gaan zien komende tijd.