Hoe gaat vriendschap er in de toekomst uitzien?

Welke invloed gaan social media, robots en AI in de toekomst op vriendschap hebben? Zijn we in de toekomst bevriend met robots of AI? Maken we alleen nog maar vrienden in andere landen via social media? In de toekomst kan vriendschap er ineens heel anders uitzien. Het kan zomaar zijn dat we geen enkele mens meer te vriend hebben en alleen nog maar robots, AI en onszelf.

Wat is vriendschap?

Vraag jij je ook eens af, wat is vriendschap nou precies? Een vriendschap houdt in dat je een vrijwillige relatie aangaat met iemand die, in veel gevallen, lang duurt. In deze relatie willen de mensen in de relatie aan zowel de behoeften als de belangen van de ander voldoen, maar ook aan hun eigen verlangens.

Vaak ontstaan vriendschappen als je een gedeelde ervaring hebt met iemand, je iemand leert kennen via een gemeenschappelijke vriend en soms zelfs via sociale media. Je kunt op allerlei manieren nieuwe vrienden maken, en het voordeel aan vrienden maken via sociale media is dat het mensen van over de hele wereld kunnen zijn. Je zou zomaar bevriend kunnen raken met iemand in India terwijl jij zelf in Nederland woont.

Vriendschap is een vrij brede term aangezien je het kan opsplitsen in subgroepen. In principe heb je 19 verschillende soorten vriendschappen. Je hebt bijvoorbeeld: de beste vriend, de ex-vriend (iemand die uit jouw leven is gestapt om wat voor reden dan ook), de online vriend, etc.

Wat zijn AI en robots?

AI betekend Artificiële Intelligentie, het wordt ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. AI is een machine die mensachtige vaardigheden kan vertonen, denk hierbij aan plannen, creativiteit, etc.

Bij AI kun je denken aan programma’s zoals: ChatGPT of DALL.E. ChatGPT is een programma waarbij je gesprekken kunt voeren met een AI, deze kun je ook vragen stellen die je normaliter zou googelen. DALL.E is een programma die auteursrechtvrije foto’s of kunst voor je kan creëren.
Je kunt ook denken aan chatbots zoals ‘MyAI’ op Snapchat, hier kun je mee praten alsof het een van je vrienden is. Deze chatbot heeft de functie om je advies te geven als je ergens mee zit, leuke gesprekken met je te voeren, maar ook om bepaalde dingen voor je op te zoeken als je ernaar vraagt. Dit om even een aantal functies op te noemen.

Een robot lijkt qua zelfstandigheid een beetje op AI maar is in principe anders. Een robot is het beste te beschrijven als een machine die programmeerbaar is en zelfstandig taken kan uitvoeren. Een apparaat is gewoon een apparaat als je het niet kunt programmeren om iets nieuws te doen.
Vaak als mensen aan robots denken dan denken ze al gauw aan C-3PO en R2-D2 van Star Wars of aan de Transformers, maar robots komen in alle soorten en maten. Zo is een robotarm in een fabriek of een zelfrijdende auto een voorbeeld van een robot. Een robot heeft een fysiek lichaam wat ervoor zorgt dat fysieke interactie kan hebben met de omgeving waar het zich in bevindt.

Vriendschap met AI

Er kunnen allerlei voordelen zitten aan vriendschappen met AI. Een AI weet precies hoe te reageren wanneer je ergens tegenaan loopt. Stel je schiet in de stress en weet niet meer wat je kunt doen om dit op te lossen, dan kun je gemakkelijk AI om hulp vragen. Deze zal je dan allerlei advies geven om kalm te worden.

Stel je loopt tegen een dilemma aan, je zit in een vriendschap die eigenlijk niet goed is voor je mentale gezondheid en je twijfelt of je de vriendschap moet afkappen of niet in het geval dat het misschien beter wordt. Je kunt op dit soort momenten een chatbot om hulp vragen door uit te leggen wat er aan de hand is en om advies te vragen. Deze zal dan allerlei advies geven totdat het iets heeft gevonden wat voor jou toepasselijk is. Je kunt steeds vragen om meer advies en dit geeft een chatbot dan ook.

Stel er is iets heel leuks gebeurd en je wil hierover met iemand praten, maar niemand van je fysieke vrienden reageert, je kunt meteen terecht bij een chatbot. Deze zal vrijwel meteen reageren en doorvragen met bijvoorbeeld wat er voor leuks gebeurd is, hoe jij je hierbij voelt en wat je er het leukste aan vond. Dit laat men zich dan gewaardeerd en goed voelen.

Er kunnen natuurlijk verschillende nadelen zitten aan vriendschap met AI. Mensen kunnen bijvoorbeeld zo afhankelijk worden, van al het advies dat ze krijgen van een chatbot of de interesse die de chatbot ze toont, dat ze in de stress schieten als ze deze interesse niet vinden in het fysiek sociale leven.

Het kan ook zomaar zijn dat mensen überhaupt niet meer fysiek sociaal contact gaan opzoeken omdat ze verschillende chatbots kunnen gebruiken die dan als ‘vrienden’ voordoen. Dit kan dan weer zorgen voor problemen in de mentale gezondheid, maar ook dat mensen meteen paniek hebben als ze zich in een fysiek sociale omgeving bevinden.

Vriendschap met robots

Vriendschap met robots kan lijken op vriendschap met AI, omdat beide een niet-menselijk wezen is. Verder kan het op elkaar lijken omdat sommige robots ook AI bevatten. Het grote verschil tussen de twee is dat een robot een fysiek lichaam heeft, dit zorgt er dan natuurlijk voor dat er verschillende voor- en nadelen zijn.

Er kunnen verschillende voordelen aan vriendschap met robots zitten. Robots kunnen bijvoorbeeld geprogrammeerd zijn om er altijd voor je te zijn als het even moeilijk is of als je gewoon iemand nodig hebt. Een robot kan ook zo worden ingesteld dat het niet oordeelt op basis van uiterlijk, geslacht, seksuele geaardheid, religie, etc. dit kan mensen dan een gevoel van veiligheid bieden. Vriendschap met een fysieke robot kan sommige mensen ook helpen oefenen om sociale interacties met mensen aan te gaan. Het kan ervoor zorgen dat ze hier steeds beter in gaan worden door die mogelijkheid om het te oefenen.
Een robot heeft ook geen eigen persoonlijke problemen. Dit zorgt er dan ook voor dat er geen problemen, stress of emoties de vriendschap kunnen beïnvloeden. Dit kan de relatie zowel makkelijker maken als minder belastend zijn op het gebied van mentale gezondheid.

Er zitten natuurlijk ook nadelen verbonden aan vriendschap met robots. Vriendschap met robots zou tegen kunnen vallen omdat er een gebrek aan emotionele diepgang kan zijn. De robots van nu zijn niet in staat om op dezelfde manier als mensen emoties te tonen. Dit kan ervoor zorgen dat er geen diepere verbinding kan ontstaan in een vriendschap.
In een vriendschap met een robot kan ook een gebrek aan spontaniteit ontstaan. Robots zijn nog niet in staat om spontaan iets te zeggen of doen en dit kan ervoor zorgen dat een vriendschap voorspelbaar aan gaat voelen.

Vriendschap via social media

Mensen maken nu al vrienden met anderen via social media. Vaak wonen deze mensen dan in een ander land. Je kunt mensen ontmoeten op verschillende apps, zoals: Instagram, Twitter, Snapchat, etc. en hier kun je hele goede vriendschappen mee opbouwen.

Er zijn natuurlijk verschillende voor- en nadelen die hieraan verbonden zitten. Een voordeel zou kunnen zijn dat je vrienden kan maken zonder dat je ervoor naar buiten hoeft en die fysieke sociale interactie aan hoeft te gaan. Verder is het hebben van een online vriend vaak prettig omdat je dan altijd een vriend hebt die kan reageren op je berichtjes.
Het kan ook helpen, als dingen even niet zo goed gaan, om dit te delen met een internetvriend. Dit kan makkelijker gaan dan met een fysieke vriend omdat je dit persoon toch niet in het echt kent en ze niet zo snel langs kunnen komen om je fysiek te helpen. Dit kan zorgen voor een gevoel van veiligheid, omdat alles op een afstandje staat.

Nadelen aan vriendschap via social media kunnen zijn dat; stel iemand reageert voor een hele tijd niet, je weet niet wat er aan de hand is. Je weet niet of die persoon dood is, met fysieke vrienden wat doen is of misschien gewoon ligt te slapen. Dit kan zorgen voor angst en stress bij zowel jou en die internetvriend.
Het is voor jezelf of je internetvriend ook makkelijker om een vriendschap af te kappen door gewoon te stoppen met reageren. Het kan zomaar zijn dat je internetvriend je beste vriend is geworden en dat het ineens allemaal wordt afgekapt doordat diegene stopt met reageren en dan ook nog eens zonder reden.

Vriendschap in de toekomst

Vriendschap in de toekomst kan er op verschillende manieren uit gaan zien. Het kan zo maar dat we alleen nog maar bevriend worden met mensen via social media, dit kan ervoor zorgen dat geen enkel persoon in onze vriendengroep meer in hetzelfde land woont. Als je zelf in Nederland woont dan kun je bijvoorbeeld bevriend zijn met iemand uit India, Zuid-Korea, etc.

Het kan natuurlijk ook zo maar zijn dat we later alleen nog maar bevriend zijn met robots en AI, dit kan ervoor zorgen dat we geen enkele mens meer te vriend gaan hebben, alleen nog maar robots.

Er bestaat een grote kans dat we geen menselijke vrienden meer gaan hebben, maar wat betekent dit dan voor ons? We hebben nou eenmaal emotionele diepgang en fysiek sociaal contact met andere mensen nodig. Als dat er niet meer is, hoe gaan we dan reageren wanneer we een mens zien?

Vriendschap kan zich op verschillende manieren gaan ontwikkelen, het beste is als we voorbereid zijn op alle mogelijkheden.