Zo ziet de nieuwe Champions League eruit in 2024/25

De UEFA Champions League staat weer op het punt van beginnen. In dit seizoen van 2024/25 zal het niet als vanouds zijn. Het miljardenbal zal namelijk te zien zijn in een ander jasje, zo maakte de UEFA al eerder bekend. Maar hoe gaat dit uiteindelijk in zijn werk?

Oude opzet

In de vorige edities van de Champions League namen 32 teams deel aan de groepsfase, verdeeld over vier potten. Teams in pot 1 konden alleen loten tegen clubs uit pot 2, 3 en 4. Elke club speelde zes wedstrijden tegen drie verschillende tegenstanders, zowel thuis als uit. De beste twee teams uit elke groep gingen door naar de knock-outfase met 16 teams. Clubs die als derde eindigden, stroomden door naar de knock-outfase van de Europa League, terwijl de teams op de vierde plek uit alle Europese competities werden uitgeschakeld. Na de groepsfase volgden de achtste finales, kwartfinales en halve finales. In deze rondes speelde de teams twee wedstrijden tegen elkaar, waarvan één thuis en één uit. De finale bestond echter uit één enkele wedstrijd, die op neutraal terrein werd gespeeld.

Nieuwe opzet

De Champions League wordt uitgebreid naar 36 teams in plaats van 32. Er blijven vier potten, maar nu met negen teams per pot. Elke club krijgt een unieke loting en speelt acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders: vier thuis en vier uit zonder dubbele ontmoetingen. Er komt één grote ranglijst, waarbij de top 8 direct doorgaat naar de volgende ronde. Teams die eindigen tussen de plekken 9 en 24 spelen een tussenronde voor een plek in de knock-outfase. Verliezende teams worden direct uitgeschakeld en gaan niet meer naar de Europa League. Teams op plaatsen 25 tot 36 worden volledig uitgeschakeld. De knock-outfase blijft ongewijzigd.

Doel nieuwe opzet

Het doel van de nieuwe opzet is voor meer amusement. Zo verwacht de UEFA dat er in een eerder stadium grote wedstrijden worden gespeeld. Bij het oude format was het namelijk zo dat er in pot 1 en 2 de grotere teams zaten en in pot 3 en 4 zaten over het algemeen de mindere tegenstanders. Hierdoor was het op voorhand soms relatief voorspelbaar wie er doorgingen naar de volgende ronde. Doordat er al meerdere topaffiches gespeeld worden in een eerder stadium kan dit het onvoorspelbaarder maken. Iedere punten en goals die de clubs verdienen kunnen uiteindelijk een grote rol gaan spelen in de ranglijst. Dit zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen zorgen dat teams bij een 2-0 voorsprong niet blijven verdedigen, maar juist gaan jagen voor de 3-0. Kortom: Er komen meer wedstrijden, goals,  topwedstrijden en bovenal veel spanning.