Hoe beschermen we de natuur tegen klimaatverandering? 

Extreem hoge temperaturen, overstromingen en droogte. We hebben de afgelopen jaren allemaal de gevolgen van klimaatverandering kunnen merken. Er bestaat geen twijfel dat hier iets aan gedaan moet worden, maar hoe pak je dit grote probleem aan. Dit kan geen invidu oplossen, dit moet met iedereen. Ik sprak Paul van der Donk, docent onderzoeker op de HAS in Den Bosch over de gevolgen en oplossingen van klimaatverandering met betrekking op de natuur. Want hoe ziet onze prachtige natuur eruit over 50 jaar, als we nu geen actie ondernemen?  

Op de HAS zijn ze veel bezig met de groene sector en Paul merkt ook de veranderingen van het klimaat. Zo ziet hij bijvoorbeeld dat de natuurgebieden in Noord-Brabant erg droog worden. De droge heidevelden ziet hij erg achteruitgaan en de beuken hebben het erg lastig. ”Dat vind ik jammer”, aldus Paul over de beuken.  

Oplossingen 

”Klimaatverandering is natuurlijk iets waar je met de hele wereld iets aan zou moeten doen”. Hoe veerkrachtiger de natuur is, hoe beter, vervolgt hij. Natuurlijke processen en het groter maken van de natuur heeft allemaal invloed op de veerkracht van de natuur. De taak ligt volgens hem bij het natuurlijk inclusiever worden. Zo kunnen we natuurgebieden uitbreiden en sterker maken. Meer grondwater oppompen en biodiversiteit zal allemaal hieraan meehelpen. 

Toekomst 

”Ik denk dat we sowieso naar een natuurlijk inclusievere samenleving gaan”. Volgens hem moeten we kijken naar wat de natuur ons te bieden heeft en waar we gebruik van kunnen maken. Zo verwacht hij ook een andere vorm van landbouw. Tot slot ligt er ook een verantwoordelijkheid bij het kabinet, zo vindt ook Paul. 

Er zijn allemaal oplossingen die de natuur kunnen helpen. Uiteindelijk is denk ik toch de voor de hand liggende, maar o zo belangrijke conclusie dat we het écht met iedereen moeten doen. Klimaatverandering is een probleem van ons allen en dit moeten we dan ook met ons allen oplossen.