Transferperiode 2023-24 PSV Eindhoven

In de zomer van 2023 gaat er veel gebeuren binnen de Eindhovense transfermarkt. De club uit Eindhoven staat op het moment tweede en kan aankomende zondag (28 mei 2023) een Champions league voorronde ticket veiligstellen, door te winnen van AZ Alkmaar dat momenteel op de vierde plek staat. De Champions league behalen is niet alleen leuk om naar te kijken, maar het tikt financieel ook erg goed aan binnen de club. Een spannende en moeilijke week dus voor de Eindhovenaren.

Ernie Steward

Earnie Steward is de opvolger van technisch directeur John de Jong. Hij moet de transfers gaan regelen binnen de club en moet PSV op de kaart zetten en klaarstomen voor de Champions League voor volgend seizoen. Wat zijn plannen zijn is nog niet duidelijk, wel heeft hij al in een interview gezegd dat hij niet van lenen houdt en liever zijn spelers koopt. Hij is technisch directeur geweest van onder andere NAC Breda en AZ Alkmaar en is dus nu terecht gekomen bij de club uit Eindhoven.

Doelverdediging

Walter Benitez zou hoogstwaarschijnlijk ook volgend jaar onze eerste keeper worden. Hij tekende afgelopen zomer zijn contract tot 2025 en er zou nog geen interesse vanuit andere clubs zijn. De Argentijn heeft een goed seizoen gekeept en zou waarschijnlijk in Eindhoven blijven.

De tweede keeper, Joel Drommel zou willen vertrekken. De keeper die ons nog naar de overwinning hielp in de bekerfinale tegen Ajax zou nu onze club willen verlaten, door gebrek aan speelminuten. De Eredivisie keepers Nick Olij (Sparta Rotterdam) en Etienne Veassen (RKC) staan open voor een stap naar PSV, hoever de Eindhovenaren hier geïnteresseerd in zijn is nog niet duidelijk. De derde keeper van dit seizoen, Boy Waterman zou onze club ook niet gaan verlaten en zou als derde doelman blijven functioneren. De vierde keeper/jong PSV-keeper Kjell Peersman zou worden verhuurd, mocht er interesse zijn.

De verdedigende flank

Deze winter is de switch van Phillip Max naar Patrick van Aanholt goed bevallen, van Aanholt speelt elke wedstrijd basis en toont altijd zijn inzet en kwaliteit. Hij was een half jaar gehuurd van Galataseray, maar door de positieve prestaties is daar nog een jaar bijgekomen. De linksback positie zit voor volgend jaar dus goed, de eventuele back-up positie kan ingevuld worden door de Braziliaan Mauro Junior of Phillip Mwene die aan beide kanten uit de voeten kan. De rechterkant was voor dit seizoen een grote twijfel. Het wisselde af tussen de Eindhoven aar Jordan Teze en de Oostenrijker Mwene. Uiteindelijk kreeg Teze toch de voorkeur.

Voor volgend jaar is al duidelijk dat PSV geen genoegen neemt met deze backs, op het lijstje staat Milan van Ewijk van Heerenveen al een erg lange tijd hoog en was er al eerder interesse vanuit Eindhoven. Ook beschikt PSV komend seizoen weer over de verhuurde Syrlan Sambo, de 19-jarige back was afgelopen seizoen verhuurd aan Sparta Rotterdam, waar hij een erg goeie indruk achter heeft gelaten, de Spartanen hoopte op een langer verblijft, maar PSV wil hem er volgend jaar graag bijhebben. Wie de favoriet gaat worden voor die positie is niet duidelijk.

Centraal duo

Over het centrale duo valt veel te speculeren, de supporters roepen al jaren dat PSV wat aan de achterhoede moet doen, maar er lijkt niet genoeg te gebeuren. Dit jaar had PSV de Engelsman Jarred Brainthwait gehuurd vanuit Everton. Het leek een jongen die ging functioneren bij Jong PSV, maar al snel kwamen ze erachter dat hij over veel talent beschikt. De Eindhovenaren zouden Brainthwait heel graag ook volgend seizoen is Eindhoven zien, maar het lijkt erop dat Everton hem niet kwijt wilt. Andre Ramalho, Armando Obispo, Olivier Boscagli en Jordan Teze zijn eventueel ook centrale die het kunnen invullen, het lijkt alsof PSV er tevreden mee is, maar de aanhang zou graag nieuwe namen willen zien.

Er zijn nog geen geruchten over een eventuele centrale duo. Er zou wel wat moeten gebeuren als Brainthwait Eindhoven zou verlaten

Middenveld

Dit seizoen was het PSV-middenveld misschien wel de sterkte van de competitie, Joey veerman die al bij meer dan 15 goals betrokken is dit seizoen en de stofzuiger Ibrahim Sangaré. Twee vasten krachten voor de Eindhovenaren, maar daar komt waarschijnlijk verandering in komend seizoen. Er is veel interesse vanuit het buitenland voor de nummer zes Ibrahim Sangaré, grote clubs melden zich voor hem, zoals de Franse nummer één, PSG. Hij heeft op zijn contract een afkoopclausule van 37,5 miljoen staan en zou dus voor dat bedrag kunnen gaan vertrekken. Hij zou meer op kunnen leveren, maar dat wordt een lastige zaak als je na zijn clausule kijkt. Joey Veerman zou hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen nog in het shirt van de eindhovenaren spelen.

De back-up positie wordt dit jaar ingevuld door de Mexicaan Erick Gutrirez, ook wel bekend onder Guti in Eindhoven. Een geliefde man in Eindhoven, maar zou PSV waarschijnlijk aankomend seizoen gaan verlaten. Voor hoeveel en waarheen is nog niet bekend. Deze transferperiode is het dus zeker nodig om ook middenvelders terug te halen naar Eindhoven, hoog op het lijstje staat de 26-jarige, Branco van den Bomen die grote indruk achterlaat in Frankrijk bij de club Toulouse. Hoeveel hij zou gaan kosten is niet duidelijk, zijn waarde is drie miljoen dus het zou ongeveer iets meer als dat worden. Her en der hoor je ook namen als andere Toulouse-middenvelder Stijn Spierings, maar daar is nog geen concrete interesse voor.

Xavi Simons

De aanvallende middenvelder wordt dit jaar ingevuld door goudhaantje, Xavi Simons. Hij kwam deze winter transfervrij over van het grote PSG, dat werd gezien als een van de beste transfers van PSV in jaren, maar de kans dat hij voor een terugkeer gaat is aanwezig, hij kan Eindhoven voor maar twaalf miljoen weer verlaten en terugkeren in Parijs. Hij heeft daar samen met zijn zaakwaarnemer de keuze in. Er is niks meer over duidelijk, maar in Eindhoven hopen ze hem nog even te houden. Guus Til, de back-up voor de aanvallende middenvelder zou waarschijnlijk PSV niet verlaten.

Vleugel aanvallers

Dit jaar bestonden onze vleugelaanvallers uit Cody Gakpo en Noni Madueke, zij hebben deze winter de club al voor recordbedragen verlaten. In de tweede seizoenshelft werd die rol overgenomen door de jonge Belg, Johan Bakayoko. Hij heeft zich goed ontwikkeld in die tijd en is zelfs voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal, de rode duivels. Er was interesse in hem deze winter, maar PSV wilde niet nog een vleugelaanvaller kwijt en was vastberaden hem te houden.

De andere kant van de flank werd overgenomen door oud-Ajacied: Anwar El-Ghazi, hij maakte geen goeie indruk en belandde vaak op de bank waardoor er op het middenveld verschoven moest worden, of hij in Eindhoven blijft is verder niks duidelijk over. PSV had ook de ervaren Belg, Thorgan Hazard gehuurd van Borrusia Dortmund. Hij scoorde meteen in zijn debuut, maar heeft verder geen indruk achter gelaten en zou PSV dus deze zomer weer moeten verlaten. De Marokkaanse Ismael Saibari bevond zich vooral op de bank en heeft zichzelf niet kunnen laten zien, PSV zou van plan zijn aan hem te verhuren. Over inkomende transfers op deze positie is niet meer duidelijk.

Aanvallers

De kans dat je Luuk de Jong met de aanvoerdersband in Eindhoven ziet voetballen is aankomend jaar groot, ondanks zijn aftakeling is hij toch nog een basiskracht voor de Eindhovenaren en zou hij PSV waarschijnlijk niet verlaten. Het Portugese talent Fabio Silva heeft grote indruk achter gelaten aan de PSV-aanhang, wanneer hij ging warmlopen werd zijn naam al snel gescandeerd, maar helaas is hij gehuurd door PSV en is het koopbedrag voor hem niet te betalen, PSV zou hem nog voor een jaar gaan proberen te huren, maar of dat gaat lukken is nog de vraag. Wel is PSV al opzoek na een nieuwe back-up spits en is de kans groot dat degradant Groningen zijn spits Ricardo Pepi aan PSV gaat verliezen, de 20-jarige spits liet een goeie indruk achter, ondanks dat FC Groningen gedegradeerd is, zou het niet lang meer duren voordat de spits een PSV ’er zou zijn.

Gijs Vogels