Nooit meer vuile hardloopschoenen met deze techniek

Ben je het zat om terug te komen van het joggen, met hardloopschoenen die bedekt zijn met modder, stof en zweet? Geen zorgen, wij hebben de beste tips om je hardloopschoenen in topconditie te houden, zowel van binnen als van buiten. Het grote geheim ligt niet in de dure reinigingsmiddelen of ingewikkelde technieken, maar in eenvoudige zorg en aandacht. Met een paar eenvoudige stappen kun je je schoenen weer laten stralen als nieuw.

Benodigdheden:

 • Water
 • Doek
 • Zachte borstel/oude tandenborstel
 • Milde zeepoplossing

Je hardloopschoenen thuis schoonmaken:

 1. Poets het vuil eraf na je hardloopronde: Zodra je terugkomt van je rondje, is het belangrijk om direct het oppervlakkige vuil van je schoenen te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil dieper in de stof gaat zitten en dit maakt het reinigingsproces gemakkelijker.
 2. Verwijder grof vuil met een zachte borstel of vochtige doek: Gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om het grove vuil van je schoenen te verwijderen. Hiermee kun je modder, gras en andere grote stukken vuil wegvegen.
 3. Gebruik een milde zeepoplossing voor hardnekkige vlekken: Als er vlekken op je schoenen zitten die niet weg gaan met alleen water, kun je een milde zeepoplossing gebruiken. Meng een kleine hoeveelheid zeep met water en breng dit aan op de vlekken met een zachte borstel of een doek. Dit helpt bij het oplossen van vuil en vlekken zonder de materialen van je schoenen te beschadigen.
 4. Laat de schoenen aan de lucht drogen, vermijd hittebronnen: Nadat je de schoenen hebt schoongemaakt, is het belangrijk om ze aan de lucht te laten drogen. Plaats ze op een goed geventileerde plek, bij voorkeur buiten of in een ruimte met goede luchtcirculatie. Het is belangrijk om hittebronnen zoals een droger te vermijden, omdat hitte de materialen van de schoenen kan beschadigen. Ze kunnen krimpen van bepaalde onderdelen of de lijm die de schoenconstructie bij elkaar houdt beschadigd.

Door deze stappen regelmatig te volgen, houd je je hardloopschoenen schoon, fris en goed te onderhouden.

Wanneer weet je dat je toe bent aan een paar nieuwe hardloopschoenen:

 1. Slijtage van de zool: Controleer de slijtagepatronen op de zolen van je schoenen. Als de randen van de zolen versleten zijn, kan dit komen door een onjuiste loopbeweging of op het feit dat de demping niet meer optimaal is.
 2. Demping vermindering: Als je merkt dat de demping van je schoenen minder effectief is dan voorheen, kan dit een teken zijn dat de tussenzool van de schoen versleten is. Dit kan leiden tot een hoger risico op blessures, vooral bij langere afstanden.
 3. Pijn of ongemak tijdens het hardlopen: Als je tijdens het hardlopen pijn of ongemak ervaart in je voeten, enkels of knieën, kan dit komen door dat je schoenen je niet meer de juiste ondersteuning biedt.
 4. Veranderingen in prestaties: Als je merkt dat je prestaties achteruitgaan zonder een duidelijke reden, kunnen versleten schoenen een factor zijn. Nieuwe schoenen met goede demping en ondersteuning kunnen je prestaties helpen verbeteren.
 5. Kilometer afstand: Als je regelmatig hardloopt, is het raadzaam om de mijlenstand van je schoenen bij te houden. De meeste hardloopschoenen gaan tussen 900 kilometer mee voordat ze moeten worden vervangen. Echter, dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals je loopstijl, gewicht, de ondergrond waarop je loopt, en het type schoen.

Als je een of meer van deze tekens opmerkt, is het waarschijnlijk tijd om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen. Het is belangrijk om schoenen te vinden die passen bij je loopstijl, voettype en hardloopdoelen.