Zijn particuliere scholen duizenden euro’s extra waard?

Om lessen te mogen volgen op een ‘normale’ mbo-school betaal je ongeveer €1.200,- per jaar aan schoolgeld. Er bestaan ook particuliere mbo-scholen, dat betekent dat deze school niet betaald krijgt door de overheid. Dit schoolgeld moet je dan zelf betalen, dan betaal je rond de €12.000,- per jaar. Een enorm verschil aan collegegeld dus. Maar is zo’n particuliere school het echt waard? Heeft zo’n school meer mogelijkheden dan een ‘normale’ mbo-school?

Sebastiaan van Walraven volgt de opleiding all-round fotograaf op de Fotovakschool in Amsterdam. Dit is een drie-jarige mbo-niveau vier opleiding. De Fotovakschool is een particuliere school die zich richt beeldcreatie. Je kunt hier opleidingen volgen zoals AV-specialist, Virtual Xperience Designer en je kunt ook workshops in Photoshop nemen. De Fotovakschool heeft daarnaast veel connecties met grote hbo-scholen die zich ook richten op beeldcreatie, zoals de Filmacademie. Een goede eerste indruk op deze creatieve, particuliere mbo-school dus, maar is het binnen de schermen ook zo mooi als het lijkt?

Sebastiaan zit nu in zijn laatste jaar van de fotografie opleiding. Op dit moment loopt hij stage als content creator voor een marketing bureau. Hij heeft al 2,5 jaar op de Fotovakschool erop zitten. “Het is een kleinschalige school, dat vond ik fijn. Dan heb je het gevoel alsof je individuele aandacht gaat krijgen. Omdat de school zo klein is, ontstaat er niet echt een ‘school-gevoel’. Ik zat hiervoor op het Mediacollege, ook in Amsterdam, een mega grote media mbo-school. Dus de switch van zo’n mbo-school naar een particuliere school merk je echt wel. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat de Fotovakschool wat gezelligheid mist.” Verteld Sebastiaan. 

“Ik vind de school het geld niet waard.”

Sebastiaan van Walraven

Sebastiaan ging van een openbare mbo-school naar een particuliere mbo-school, het jaarlijkse schoolgeld verschilde enorm. Op het Mediacollege betaalde hij ongeveer €1.200,- per jaar, op de Fotovakschool betaalt hij ongeveer €10.000,- per jaar. Een groot verschil, is dat geld de school ook waard? “Ik vind de school het geld niet waard. Ja, de school heeft goede connecties voor bijvoorbeeld de Filmacademie. Maar Fotovakschool Amsterdam geeft les in een oud kantoorpand, niet eens een fatsoenlijk schoolgebouw. Er is ook slechte begeleiding; ik mis vaak feedback op vakken waar ik slechter voor sta, waardoor ik ook niet kan verder leren.

Zo ging het ook met het zoeken van een stage, ik kreeg weinig begeleiding. Veel docenten die mij les geven in nabewerking programma’s zoals Photoshop zijn geen vakmensen of fotografen. Ik heb ook verplichte lessen moeten volgen op andere locaties waar Fotovakschool gevestigd is. Ik heb les in Amsterdam, maar ik moest vakken volgen in Apeldoorn en Eindhoven. Ze konden deze vakken simpelweg niet aanbieden in Amsterdam, het is mij nooit echt duidelijk uitgelegd waarom niet. Gelukkig kon ik een auto gebruiken, maar klasgenoten van mij moesten vier uur reizen met het openbaar vervoer om deze verplichte vakken te volgen.” 

Je verwacht goed onderwijs als je veel betaalt voor jouw opleiding. Is het onderwijs op Fotovakschool op hoog niveau? “De kwaliteit van lessen hangt enorm af van docent, er zijn vakken waar ik oprecht veel leer. In dat opzichte denk ik dat je deze kwaliteit vakken niet snel tegen komt op het regulier onderwijs. Sommige docenten zitten ook echt in het vakgebied waar je les in krijgt. Ze hebben interesse waar jij in wilt groeien qua fotografie en helpen je hierbij veel. Maar dit geldt niet bij al mijn vakken, bij sommige is het precies het tegenovergestelde. Ik mag hier dan niet mijn eigen draai eraan geven, dan kan je ook niet groeien als zelfstandig fotograaf. Het is in dit vak, fotografie, juist enorm belangrijk om een eigen stijl te creëren, anders val je niet op. Ik had het beter gevonden als ze het meer stimuleren om je eigen stijl te vinden.”

“Waarom zou je duizenden euro’s extra betalen voor hetzelfde soort onderwijs?”

Sebastiaan van Walraven

De Fotovakschool staat hoog aangeschreven als het gaat om de fotografie opleiding. Zou je de school aanraden voor scholieren die fotograaf willen worden? “Ik raad het vooral aan om genoeg onderzoek te doen voordat je bij de Fotovakschool wilt beginnen. Toen ik op zoek was naar fotografie opleidingen waren er genoeg keuzes, maar regulier onderwijs gaf mij niet de opties die Fotovakschool mij wel kon geven. Nu kan regulier onderwijs wél deze opties bieden. Door deze verandering in onderwijs heb ik spijt van mijn schoolkeuze. Vrienden van mij, die regulier onderwijs volgen, hebben lessen van échte vakmensen zoals filmmakers en fotoshoppers. Er is dan geen verschil tussen Fotovakschool en normale mbo-scholen. Waarom zou je dan duizenden euro’s meer betalen voor hetzelfde soort onderwijs?”

Als we praten over de vergelijking tussen de Fotovakschool en reguliere mbo-scholen die fotografie opleidingen aanbieden, verschilt er niet veel. “Ik heb de basis van fotografie geleerd op de Fotovakschool, maar mijn eigen stijl heb ik zelf moeten zoeken. Ik zie niet per se een toekomst in fotografie, maar ik ga de dingen die ik heb geleerd op mijn school zeker meenemen in mijn toekomst als content creator.” 

Particuliere scholen bieden kansen die regulier onderwijs niet kan bieden, maar ook andersom. Maakt dat het dure college geld van de Fotovakschool het waard? Niet per se dus, tegenwoordig kun je vakmensen vinden op iedere ‘normale’ mbo-school. Doe dus goed onderzoek voordat je misschien wel duizenden euro’s weggooit aan particulier onderwijs.