Ajax had trainer Maurice Steijn nooit de laan uit mogen sturen

Het is crisis in Amsterdam. Ajax staat na de nederlaag bij PSV, en de overwinning van Volendam, beschamend onderaan in de eredivisie. Het zijn taferelen die je een jaar of vier geleden nooit had kunnen verzinnen. De trainer die aan het seizoen mocht beginnen, is inmiddels alweer de laan uit gestuurd. Waarom dat nooit had mogen gebeuren:

Mislintat maakt er een potje van

Een trainer is zo goed als zijn materiaal. Dat werd voor Maurice Steijn uiteindelijk pijnlijk duidelijk na de wedstrijd tegen Utrecht (na de wedstrijd mocht Steijn het veld ruimen). Doordat Sven Mislintat (de technisch directeur van Ajax die al eerder weg moest wezen) een aantal hoopjes los zand aan de selectie had toegevoegd, zadelde hij indirect Steijn op met een onmogelijke opgave: één geheel maken van het team.

Slecht startten ze niet: ze wonnen de eerste wedstrijd in de Eredivisie en plaatsten zich voor de Europa League. Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan. De door Mislintat aangetrokken nieuwelingen presteerden niet op het benodigde Ajax niveau en zodoende roken de tegenstanders bloed. Steijn – die zeker weten een plan voor ogen had – heeft helaas niet de spelers gekregen waarmee die dat spel wel zou kunnen spelen. Met spelers als Gaaei en Sutalo, die beiden niet kunnen verdedigen en voetballen, wordt het allemaal wel een heel lastig verhaal.

Leren van andere clubs

Het is niet voor het eerst dat een Nederlandse topclub in een crisis belandt. Zo stond Feyenoord er in het coronaseizoen van 2020/2021 bizar slecht voor en is PSV uit een crisis gekomen die een aantal jaren nodig heeft gehad om op te lossen. Wat bij allen overeen komt is dat er eerst naar de trainer wordt gewezen. Beste voorbeelden zijn Mark van Bommel en Jaap Stam. Van Bommel heeft in totaal het eerste van PSV anderhalf jaar getraind. In zijn eerste jaar werden er van de 34 wedstrijden slechts 4 niet gewonnen, maar ging het kampioenschap naar een – in dat jaar – meesterlijk Ajax.

De transferzomer die daarop volgde was er een om te vergeten. Van Bommel werd opgezadeld met middelmaat waar je u tegen zegt. Van Bommel moest toen het veld ruimen. Jaap Stam mocht in het seizoen 2019/2020 de honneurs waarnemen namens Feyenoord. Toen werd hij in zijn eerste weken opgezadeld met spelers die niet fit waren of hun piek al gehad hadden. Tegen ploegen die met fris talent op het veld stonden, ga je dan inderdaad af als een gieter. Stam haalde de kerst ook niet. Hetzelfde gebeurt nu met Steijn, al heeft Ajax het wel iets beter gedaan aan het eind van de streep. Ze hebben niet gewacht met het uit de laan sturen van de technisch directeur die prutswerk leverde.

Hoe nu verder?

Ajax moet letterlijk en figuurlijk weer vanaf onderaan beginnen. Ze staan op een beschamende laatste plaats in de Eredivisie en spelen voetbal wat nergens op lijkt. En als het een keer loopt, kunnen ze dat vaak maar een klein deel van de wedstrijd volhouden. Het is nu aan interim-trainer John van ’t Schip om er weer één geheel van te maken. Ajax staat nu op vijf punten, maar hebben nog wel twee wedstrijden af te maken. Het restant van RKC – Ajax en Ajax – Volendam heeft Ajax nog voor de boeg. In het beste geval halen ze daar zes punten uit, wat ze – kijkend naar de ranglijst van nu – maximaal naar de tiende plaats kan tillen. Nog steeds een onthutsend zwakke positie voor een club – die volgens insiders en zogenaamde experts – de eredivisie ontstegen was.