Lewis Capaldi deelt zijn ervaringen met Tourette in nieuwe documentaire: “Feeling Now”

Op woensdag 5 april kwam de nieuwe documentaire: “Feeling Now” van de 26-jarige zanger Lewis Capaldi uit. In deze documentaire vertelt hij over zijn diagnose met Gilles de la Tourette, met de grote vraag: in hoeverre zal dit zijn muziekcarrière beïnvloeden in de toekomst?

Lewis Capaldi is een Schotse singer-songwriter, die eind het jaar 2018 wereldwijd bekend werd met zijn single “Someone You Loved”. Een jaar later bracht hij zijn album “Divinely Uninspired To A Hellish Extent” uit, waarmee hij nogmaals wereldwijd hoog in de hitlijsten kwam. Lewis Capaldi staat bekend om de emotionele songteksten waarmee hij veel mensen raakt. Zo zingt hij in zijn hit “Before You Go” over zelfmoord, een onderwerp waar hij in zijn jonge jaren mee te maken heeft gehad.

In 2020 maakte Lewis Capaldi bekend een lange pauze te nemen van het optreden en uitbrengen van nieuwe muziek. Toen hij in september 2022 via social media het nieuws bracht weer terug te komen stroomden de reacties vol met positieve reacties van enthousiaste fans. Echter was dat niet het enige nieuws rondom Lewis. Hij maakte in dezelfde maand namelijk ook bekend, gediagnostiseerd te zijn met Gilles de la Tourette.

Gilles de la Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening, dat bij ongeveer één op de honderd mensen voorkomt. Er zijn verschillende klachten, die bij iedere persoon met de diagnose in verschillende mate voorkomen. De belangrijkste kenmerken van Tourette zijn motorische en vocale tics. Deze tics kunnen zowel veranderen als in intensiteit variëren. In de bron hieronder kun je zien welke kenmerken Gilles de la Tourette kent.

Lewis vertelde in zijn documentaire, dat hij in de eerste instantie bang was dat hij leed aan een slopende ziekte. Daarom was juist opgelucht met de diagnose. Het gaf hem rust en verminderde zijn paniekaanvallen. Het vervelende aan de aandoening is helaas wel, dat er niks te doen valt aan zijn klachten.

In een promotie-interview voor zijn Netflix-documentaire met ‘The Sunday Times’ liet de zanger onlangs weten, dat zijn Gilles de la Tourette hem ontzettend belemmert tijdens het maken van muziek. De zanger geeft zelfs aan, dat hij door het maken van muziek juist meer last van de tics heeft. Zo heeft de zanger ook al eens tic-aanvallen gehad tijdens zijn optredens. Toen hij tijdens zijn optreden in Frankfurt een tic-aanval kreeg en niet meer in staat was om te zingen, steunden zijn fans hem door met de volle zaal het nummer mee te zingen.

De zanger vertelde dat hij het voorlopig nog zeker de moeite waard vindt om te blijven optreden, maar dat er zeker een kans bestaat dat hij zijn muziek carrière op een dag zal moeten opgeven. Voorlopig kunnen we nog blijven genieten van deze geweldige zanger. Wil jij meer te weten komen over Lewis en zijn verhaal? Check dan nu zijn nieuwe documentaire “How I’m Feeling Now” op Netflix.