De ‘Barbenheimer’ hype

“Barbenheimer” worden de twee films ook wel genoemd: Barbie en Oppenheimer werden een hype en gingen viral op het internet. De films zijn enorm verschillend en werden op dezelfde dag uitgebracht. Het is niet de eerste keer dat er twee films tegelijk in de bioscoop uitkomen waar de wereld enthousiast naar kijkt. Maar de hype rondom “Barbenheimer” is extreem.

Wat mensen zo enthousiast maakte over de film Barbie waren vooral de hoofdrolspelers: Margot Robbie en Ryan Gosling. Nostalgie speelde ook een grote rol, iedereen speelde natuurlijk vroeger met Barbies (en Kens). Ook de regisseur, Greta Gerwig, maakte indruk op de kijkers. Zij heeft de prijswinnende films Lady Bird en Little Women geregisseerd. Maar dat was ook spannend, Greta staat er om bekend dat haar films feministische onderwerpen hebben en Barbie krijgt veel kritiek op dit vlak.
Dan Oppenheimer, het gaat over de vader van de atoombom. Hij wordt gespeeld door Cillian Murphy, een grote naam in de Hollywood wereld. Dat is niet de enige grote naam die meedoet aan de film, de regisseur Christopher Nolan trekt alleen met zijn naam al volle zalen. Oppenheimer is een epische film met verbluffende beelden. Maar overtreffen deze bijzondere beelden de mooie en feministische boodschap van Barbie?

Barbie

Het is een grappige film, maar onder alle grappen zit een diepe analyse over wat het betekent om vrouw te zijn in een door mannen gedomineerde wereld. Actrice America Ferrera geeft een speech in de film over de onmogelijke strijd over hoe het is om vrouw te zijn, deze werd in veel bioscoopzalen met luid applaus ontvangen. Barbie sluit perfect aan bij Gerwigs eerdere werk, ze blijft trouw aan haar feministische thema’s. De film heeft een verfrissend eindpunt, dat erg complex en menselijk is.

Oppenheimer

Christopher Nolan zet Oppenheimer neer als een van de belangrijkste mensen uit de geschiedenis, er is namelijk een wereld voor en een wereld na de atoombom. De film neemt je mee naar de race tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, wie zou er als eerste een werkende atoombom produceren? Oppenheimer is een theoretische film, je moet wel wat informatie hebben over de geschiedenis voordat je hem met plezier kan kijken.

De beste

Het is geen wedstrijd, maar als dat het wel zou zijn: Welke film is de betere?
Ze zijn moeilijk te vergelijken, de verschillen zijn enorm. Maar naar mijn mening is Barbie de betere film. Echter, vind ik Oppenheimer ook een fantastische film. Als je zin hebt in een wat luchtigere film waarbij je niet perse alles hoeft te kijken, moet je Barbie kijken. Maar heb je zin om drie uur lang heel intens naar een film over de atoombom te kijken, dan moet je zeker Oppenheimer kijken!

Barbie heeft in Nederland in slechts vier dagen tijd 250.000 bezoekers getrokken en heeft hierbij het record verbroken. Ook is het de meest succesvolle film die in Amerika is uitgebracht afgelopen jaar. Maar Oppenheimer heeft sinds de release zeker 856 miljoen euro opgehaald en heeft daarbij ook veel records verbroken.

Barbie en Oppenheimer zijn de twee meest succesvolle films geweest van de afgelopen jaren en zeker de moeite waard om allebei te kijken! Maar ik zou beginnen met de suikerspin wereld van Barbie.