Wat gaan robots veranderen in de sport? 

Robots: niet iets van vroeger, maar van het heden en met name de toekomst. In de huidige sport zijn er veel nieuwe technologieën die worden gebruikt, zoals onder andere doellijntechnologie. In de afgelopen jaren zijn er steeds vaker en meer van dat soort hulpmiddelen in de huidige sport gebruikt. Róbots zijn echter nog niet gebruikt in de sport, maar in hoeverre gaan robots de sport verbeteren? 

Welke ontwikkelingen zijn er al wel? Ik sprak hierover Jan Pieter, een student van Robotics aan de Universiteit in Twente. ”Een tijdje geleden hebben we een robot tournament gehad.” ”En hier gingen allemaal verschillende teams robots bouwen, die konden voetballen.” Daarbij was veel onderzoek naar hoe de mens werkt en hoe ze dit konden nabootsen in een computer, aldus Jan Pieter. Er is dus al onderzoek naar robots in de sport gaande, maar in hoeverre gaat de robot ons helpen? 

Voordelen komst robots  

Wat zijn eigenlijk de voordelen en wat gaat de impact zijn? Robots kunnen op meerdere manieren zowel positief als negatief de sport beïnvloeden. Allereerst de voordelen: robots zijn in sommige opzichten sneller dan mensen, ook kunnen ze veel secuurder werken dan mensen. Dit is vooral fijn voor een beroep zoals dokter, robots kunnen doordat ze zo secuur zijn, goed opereren. Dit is echter niet het enige waar dat handig voor is, ook binnen de sport kan dat handig zijn. Robots kunnen wellicht in de toekomst op verschillende manieren worden ingezet, ze zouden ook meerdere functies kunnen uitoefenen. Volgens Jan Pieter gaat het om de volgende functies: 

  • Trainer: Arsène Wenger voorspelde vijf jaar geleden al dat de technologie naar next-level zou gaan in de Premier League (hoogste Engelse voetbalcompetitie). Zo dacht hij dat wissels in de toekomst gaan worden bepaald door polls op social media. Ook gaf Wenger aan dat hij denkt dat het kan gebeuren dat robots de baan van coach bij voetbal gaan overnemen. Hijzelf was er geen fan van, maar die kant gaan we wel op, aldus Wenger. Hoe gaat dat er dan uitzien? Volgens Jan Pieter gaat het er zo uitzien. Met robotica kan er per milliseconde worden gekeken naar de sportprestaties, om zo te kijken wat er verbetert kan worden. De robot is heel snel, hierdoor kan de robot snel tips doorgeven aan spelers om zo bijv. voetballers te helpen. Daarnaast zouden robots algoritmes kunnen bedenken, om zo te voorspellen wat een sporter gaat doen. Bij bijv. speergooien zou de robot een verlenging van je arm kunnen geven, om zo je de juiste beweging te laten zien en je te helpen hierbij. Dit allemaal zou mogelijk kunnen zijn in de nabije toekomst. 
  • Trainingspartner: robots kunnen ideaal zijn als trainingspartner. Als je bijv. even niemand hebt om mee te trainen, dan heb je een robot die je kan helpen. Je kunt onbeperkt trainen met iemand, zonder dat je rekening hoeft te houden met iemand anders.  
  • Blessures: bij blessures zouden robots ook als masseur kunnen fungeren. De robot kan jou dan via de juiste manier goed behandelen, zo gaf Jan Pieter aan. Op deze manier hoeft de mens dit dus niet te doen. 
  • Scheidsrechter: een robot zou zeker een goede scheids kunnen zijn, echter, geeft Jan Pieter aan. Kan je jezelf de vraag stellen of je dit wil. Wil je robots als scheids hebben in wedstrijden? Hiermee komt een stukje ethiek kijken, want wil je een altijd perfecte scheidsrechter hebben, is de vraag. 

Naast de vele functies die de robot zou kunnen innemen, zijn er volgens Jan Pieter nog meer positieve punten aan de potentiële komst van de robot. Zo zou een robot mensen met een fysieke handicap, zoals mensen in een rolstoel kunnen helpen. Er zou ook een verbeterde rolstoel kunnen komen, deze kan mensen helpen om zo tóch te kunnen sporten. De robot zou dan bewegen aan de hand van hoe jouw handen bewegen. Ook kan er een exoskelet worden gebruikt door mensen die in een rolstoel zitten. Op deze manier krijgen zij meer kracht in hun benen en kunnen ze meer doen, zoals sporten.  

Nadelen 

Zijn er eigenlijk nadelen aan de mogelijke komst van robots in de sport? Als robots gaan worden ingezet, dan zou dat in eerste instantie zijn om de sport te verbeteren. Dat lijkt logisch, maar gaat het de sport daadwerkelijk verbeteren? De meeste geluiden over robots zijn erg positief, de eerdergenoemde functies, zijn allemaal functies waarmee de sport wordt verbeterd. Eén van de gevaren zou kunnen zijn dat het te makkelijk of te saai wordt. Ook zou er bij sommige onderdelen nog enkele fouten kunnen gemaakt door robots, zo geeft Jan Pieter aan. Alles wat aan het entertainment gelinkt is, kun je volgens hem beter niet overlaten aan robotica. Robots zijn er volgens de student om dingen makkelijker en veiliger te maken. Een ander negatief gevolg van robots in de sport, maar eigenlijk in het algemeen robots, is het overnemen van banen. De komst van robots kan ervoor zorgen dat bepaalde banen worden overgenomen. Daarnaast kunnen robots doen wat ze zijn opgelegd. Robots kunnen niet improviseren, dit kan een nadeel zijn, volgens Future Learn. Als er namelijk iets uitzonderlijks gebeurt, kan de robot misschien niet goed daarop reageren, omdat de robot niet kan improviseren. Tot slot zijn robots erg prijzig en er moet dus goed nagedacht worden door bijv. een bond zoals KNVB, in hoeverre het gaat helpen om robots in te zetten. Een ander gevaar volgens de student is dat met bijv. Chat GPT, als je de goede oplossing hebt. Is het lastig om het niet te gebruiken. Hoe het allemaal precies zal verlopen, zal in de toekomst duidelijk worden. Feit is dat er steeds meer mogelijk is en de technologie in volle broei is.  

Wanneer kunnen we robots verwachten in de sport? 

Dit is moeilijk te zeggen, een exacte voorspelling is lastig te maken. Jan Pieter denkt dat er binnen tien jaar al wel wat robots rondlopen in de sport. Wanneer er bijv. een heel medisch team van robots het veld op lopen om een sporter te behandelen, is volgens hem nog lastig te zeggen. 

Conclusie   

Robots kunnen daadwerkelijk een toevoeging zijn voor de sport. Ze kunnen meerdere functies gaan beoefenen. Waar de robots precies allemaal voor zullen ingezet weten we niet. Dit kan ook afhankelijk zijn van welke sport het is. Hier zullen ook wel verschillen in zijn, per land. Kortom de toekomst heeft wat te bieden, de technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Wanneer en hoe robots in de sport zullen komen, moet nog blijken. Robot als scheids, als trainingspartner of misschien wel als verzorger, de toekomst biedt perspectief! Hoop jij op de komst van robots? 

Bronnenlijst: 

FutureLearn. (2022). Updates, Insights, and News from FutureLearn | Online Learning for You. FutureLearn. https://www.futurelearn.com/info/courses/begin-robotics/0/steps/2845 

Jones, D. (2018, 23 november). How Close Are We to Having Robots as Managers in the Premier League? Bleacher Report. https://bleacherreport.com/articles/2806980-how-close-are-we-to-having-robots-as-managers-in-the-premier-league 

Jan Pieter. (2023). Student master robotics, Universiteit Twente 

Image by master1305 on Freepik

Image by wirestock on Freepik