Reboundklas? Wat is dat?

Stel je volgt een opleiding, maar komt er na een tijdje achter dat het niets voor je is. Je weet dat je de opleiding niet wilt afmaken, maar je weet niet wat je dan wel wilt. Dan kun je kiezen voor reboundklas net zoals Tara. Maar wat houdt deze klas in? En helpt het je echt? Ik heb Tara geïnterviewd om hierachter te komen.

Waarom heb jij voor reboundklas gekozen?

Nou ik deed de opleiding pedagogisch medewerker, maar ik had die opleiding een beetje snel gekozen en er niet zo goed over nagedacht. Toen kwam ik er na een tijdje achter dat ik het niet zo leuk vond. Ik liep namelijk stage en daar besefte ik dat het niets voor mij was, dus vroeg ik om hulp. Ik had mijn mentor verteld dat ik de opleiding pedagogisch medewerker niet heel leuk vond en toen vroeg ze wat ik dan wel wilde. Ik wilde niet nog drie jaar lang die opleiding met tegenzin doen, dus toen vertelde mijn mentor over reboundklas en heb ik mij daarvoor aangemeld.

Wat doe je in reboundklas?

Je gaat naar reboundklas als je bijvoorbeeld halverwege het schooljaar stopt met je opleiding of als je achterloopt met veel opdrachten. Dan kan je daarheen gaan en alles inhalen. In de klas doe je veel beroepentesten om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn en wat je interessant vindt. Ook volg je nog de vakken rekenen, Nederlands, Engels en burgerschap. Die kun je dan ook afronden, zodat je hiervoor een vrijstelling kunt krijgen voor je nieuwe opleiding. Zodat je niet een hele periode verspilt.

Hoe is de begeleiding?

De begeleiding is prima. Elke dag heb je wel een gesprek met je mentor. Soms iets van 10 minuten en andere dagen iets langer. Dan vragen ze hoe het nu gaat en of je al een plan hebt. Als je vast zit, omdat je echt niet weet wat je moet doen, kunnen ze je meer testen geven en met je meekijken. Ook kijk je samen naar opendagen van scholen en zijn ze er voor je als je vragen hebt. Er zitten ongeveer 20 kinderen in de klas, maar vaak zijn er maar iets van 10 kinderen in totaal. Het is dus echt een kleine klas, waardoor er meer één op één begeleiding is.   

Hoelang duurt reboundklas?

Tot het einde van het schooljaar. Dus als je halverwege het jaar stopt met je opleiding moet je dus nog een half jaar reboundklas sowieso volgen. Maar niet meer dan een jaar. Als je al weet wat je wilt worden, mag je wel vrij op de dagen dat je bijvoorbeeld moet werken. En als je al 18 bent en je staat al ingeschreven bij een nieuwe opleiding, mag je eerder stoppen met reboundklas om de hele week te gaan werken.

De dagen zelf duren ook niet zo lang. De kortste dag die ik heb is van 12:30 tot 14:30 uur dus dat is maar twee uurtjes. De langste dag die ik heb is van 9:00 tot 13:00 uur. Ook ben ik standaard één dag in de week vrij.

Heb je het gevoel dat het je helpt?

Een beetje, omdat als je een opleiding hebt gevonden je er niet zo veel meer doet in de les. Je doet en leert op zo’n dag toch veel minder dan op een dag van een opleiding. Maar het is wel een fijne tussenstop, zodat je niet een opleiding hoeft af te maken die je niet leuk vindt. Ik heb nu wel al een idee gekregen van wat ik wil doen, dus dat is wel fijn. Ik zou het daarom ook echt aanraden als je je opleiding echt niet leuk vindt en je niet weet wat je dan wel wilt doen. Het is een fijne tussenstop en je hebt er wel echt iets aan.