Hoeveel invloed heeft muziek op jongeren?

Muziek schijnt een significante invloed te hebben op jongeren, zoals biologische effecten, psychologische effecten, en sociale effecten.

Biologische effecten:

Muziek heeft invloed op partnerselectie, conflict reductie, en ontspanning, om zo een paar biologische effecten op te noemen. Ook reguleert het o.a. neurotransmitters die genot (dopamine) beïnvloeden.

Psychologische en sociale effecten:

Muziek luisteren is een emotionele ervaring; er komen veel emoties vrij. Muziek helpt ons om onze emoties beter te begrijpen, en ook kunnen emotionele reacties worden beïnvloed. Hierdoor wordt het ook wel sociaal smeermiddel genoemd, omdat muzieksmaak belangrijk is bij de kennismaking van nieuwe personen. Dit omdat er stereotyperingen bestaan over fans van bepaalde genres, waar wij als mens natuurlijk op reageren, vaak onbewust.

Maar wat is de invloed nu op jongeren?

Muziek heeft invloed op het emotionele welzijn van jongeren, en kan ook de sociale kwaliteiten van jongeren reguleren.

Men denkt dat muziek negatieve invloed zou kunnen hebben op probleemgedrag. Hierbij wordt vooral aandacht besteedt aan de genres Heavy Metal, Hip-Hop, en Goth. Er wordt gesuggereerd dat antisociale muziek zorgt voor antisociale gedachten, net zoals dat agressieve muziek ook agressief gedrag zou veroorzaken. In een onderzoek wordt vaker gekeken naar negatieve invloeden, in plaats van de positieve invloeden die muziek kan hebben. Muziek helpt namelijk ook met het uitdrukken van creativiteit en met het vormen van een eigen mening.

Hoeveel macht heeft muziek nou eigenlijk?

Muziek kan gebruikt worden om depressieve symptomen te verhelpen. Muziektherapeuten zeggen ook dat muziek jongeren kan helpen bij het vormen van hun eigen identiteit, ruggengraat (stevig in je schoenen staan), verbondenheid/socialiteit, en competentie.

Conclusie:

Muziek heeft dus heel veel invloed op iemands mentaliteit, maar ook op hoe een persoon zichzelf ontwikkelt. Vaak krijg je al op jonge leeftijd te maken met muziek, maar wanneer je wat ouder bent, ontwikkel je jouw eigen muzieksmaak en jouw eigen identiteit.