Een duik in de cultuur van Zuid-Korea

Je hebt vast wel eens van het land gehoord, Zuid-Korea, het land van Kpop. Dit land staat alleen bekend om nog veel meer; K-drama’s, technologie en innovatie, cuisine en natuurlijk de traditionele cultuur. De Zuid-Koreaanse cultuur is dan ook op te splitsen in verschillende aspecten, maar wat zijn deze aspecten nou?

Taal en dialecten

De Koreaanse taal heeft zijn eigen alfabet wat ervoor zorgt dat het uniek is, dit alfabet heet Hangul. In Zuid-Korea wordt ook gebruik gemaakt van verschillende dialecten.
Je hebt bijvoorbeeld het Seoul-dialect, ook Hankukmal genoemd, dit is een dialect dat het meest voorkomt in Zuid-Korea en dit wordt het meeste gesproken in en rondom Seoul.

Je hebt het Gyeonsang-dialect, dit is een dialect dat ze spreken in de Gyeonsang-provincies, die zich bevinden in het zuidoosten van het land. In steden zoals Busan en Daegu wordt dit dialect veel gesproken.
Het Jeolla-dialect wordt vooral gesproken in steden als Gwangju en Jeonju, dit zijn steden in de Jeolla-provincies.
Verder heb je nog het Chungcheong-dialect en het Gangwon-dialect, deze worden gesproken in steden zoals Daejon, Cheongju, Gangneun en Chuncheon.

Er zijn natuurlijk ook nog allerlei kleinere dialecten verspreid over de dorpen en steden. De meeste dialecten zijn wel te verstaan als je het standaard-Koreaans (Hankukmal) kan spreken.

Groet en aanspreken

In Zuid-Korea worden mannen en vrouwen op verschillende manieren gegroet. Naast een buiging geven mannen elkaar ook een hand, hierbij ondersteunt de linkerhand de rechterarm. Dit is anders bij de vrouwen, die geven elkaar een knikje.

Je moet voor iedereen apart buigen bij het vertrek, hierbij spreek je iemand aan bij de titel en achternaam van diegene. Als de persoon geen titel heeft dan moet je meneer of mevrouw zeggen.

In de Zuid-Koreaanse cultuur is het ongepast om mensen met hun voornaam aan te spreken. Verder wordt te lang oogcontact ook gezien als onbeleefd. Dit zijn allemaal traditionele etiquetteregels die door de jongere generatie niet altijd meer wordt gehandhaafd.

Kleding

Kleding die bij de traditionele Zuid-Koreaanse cultuur past is de Hanbok, dit is een belangrijk onderdeel van de cultuur die nog steeds wordt gedragen bij speciale gelegenheden en festivals.

Als het gaat over alledaagse kleding dan is hier ook een verschil in voor man en vrouw. Voor de mannen geldt dat ze meestal geen korte broeken dragen en voor de vrouwen geldt dat het niet netjes is om een shirt met diepe decolleté te dragen of een shirt die je schouders niet bedekken.
Wanneer je iemands huis of een tempel binnenkomt dan moet je je schoenen uitdoen.

Dans en muziek

In Zuid-Korea hebben ze verschillende traditionele dansvormen, een voorbeeld hiervan is een dans zoals: de Fan Dance (Buchaechum).
Buchaechum is een kleurrijk en elegant optreden waarbij er door de dansers gebruik wordt gemaakt door grote, zijden waaiers. Tijdens de dans dragen de dansers een Hanbok en voeren ze synchrone bewegingen uit terwijl ze de waaiers openen en sluiten. Afhankelijk van het thema kunnen de waaiers verschillende elementen symboliseren; bloemen, vogels of golven. Deze dans wordt voornamelijk gedanst op festivals of culturele evenementen.

Ze hebben ook verschillende traditionele muziek, zoals: Gukak. Gukak omvat verschillende genres, zoals hofmuziek, volksmuziek en boeddhistische muziek. Deze muziek kan worden gespeeld met traditionele instrumenten als de gayageum (snaarinstrument) en de janggu (trommel).

Festivals

Zuid-Korea heeft verschillende traditionele festivals die de seizoenen en het culturele erfgoed vieren. Je hebt bijvoorbeeld Seollal, dit is Koreaans nieuwjaar, hierbij worden er een aantal verschillende activiteiten uitgevoerd. Er wordt eer betoond aan de voorouders, dit heet ‘charye’, doormiddel van buigen voor het altaar en offers brengen aan de voorouders en nog veel meer.

Je hebt ook Chuseok, dit is een oogstfestival, het is een viering van de herfstoogst en een tijd waarbij je respect kunt tonen aan je voorouders. In de Chuseok-periode komen families samen, worden tradities geëerd en wordt er dankbaarheid uitgesproken voor de offers van de voorouders en de overvloedige oogst.
Tijdens Chuseok worden verschillende activiteiten uitgevoerd, waaronder: charye (zie uitleg bij Seollal), Seongmyo; hierbij is er een bezoek aan de begraafplaatsen van voorouders en worden de graven onderhouden, folklore-activiteiten, en nog veel meer.

Religie

Er zijn in Zuid-Korea meerdere religies, namelijk: Boeddhisme (23%), er zijn Boeddhistische tempels en kloosters door heel het land te vinden.
Confucianisme, een filosofie en levenswijze die sterk wordt beïnvloed door het oude China en nog steeds van invloed is op de Koreaanse samenleving.
Christendom (29%), dit is de grootste religie in Zuid-Korea. Er zijn zowel katholieke als protestantse kerken.
Sjamanisme, dit is een traditionele Koreaanse religie die al eeuwenlang wordt beoefend. Het houdt onder andere verband met de natuur en geesten.
Cheondogyo, dit is een inheemse religie die in de 19e eeuw is ontstaan.

Cuisine

De Koreaanse cuisine is erg divers en wordt voorzien van allerlei smaken. Er zijn natuurlijk wel een aantal hele bekende en meest traditionele gerechten. Bijvoorbeeld:

Kimchi, dit is een bijgerecht en eigenlijk wel een van de bekendste bijgerechten. Het is gemaakt van gekruide en gefermenteerde groenten, dit is meestal napa-kool. De verschillende kruiden en specerijen die worden gebruikt voor kimchi zijn, knoflook, gember, chilipepers en vis- of garnalensaus.

Bibimbap, dit is een mega bekende simpele Koreaanse maaltijd. Het bestaat uit rijst, gekookte groenten, vlees of ei en een pittige chilipepersaus, dit is dan in een kom gemengd. Bibimbap betekent letterlijk gemengde rijst en is een erg populair gerecht.

Bulgogi, dit is een traditioneel Koreaans gerecht wat bestaat uit dunne plakjes rundvlees (meestal is het ossenhaas), verschillende groenten zoals ui en paprika, en een marinade. Het wordt geserveerd met rijst en/of groenten nadat het vlees is gegrild of gebakken op de barbecue of in een pan. Bulgogi is een populair gerecht in de Koreaanse keuken en wordt vooral gegeten tijdens feesten en speciale gelegenheden.

Tteokbokki, dit is populair Koreaans streetfood. Het is geroosterde rijstcake die in stukken is gesneden en is gekookt in een pittige en zoete saus, meestal op basis van Koreaanse pittige rode peperpasta (gochujang). Meestal wordt het gerecht nog aangevuld met groenten en vlees.

Don’ts in Zuid-Korea

Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet moet doen in Zuid-Korea, bijvoorbeeld: voedsel weigeren. Dit wordt gezien als onbeleefd.

Als je een Koreaan een cadeau bijvoorbeeld een aantal bloemen wil geven, zorg dan dat het meer of minder dan vier bloemen zijn. Het getal 4 staat in de Koreaanse cultuur voor de dood.

Als je iemand een brief wilt schrijven, zorg er dan voor dat deze niet met rode pen wordt geschreven. Rode inkt wordt alleen gebruikt als er iemand is overleden.

Ga niet met je schoenen op de bank, tafel of stoel. Deze doe je voordat je het huis verder in loopt uit.

De Koreaanse cultuur

Zoals je hebt gelezen komt er heel veel kijken bij de Koreaanse cultuur, maar dat is juist wat het zo interessant maakt. Er komen nog allerlei meer dingen kijken bij deze cultuur, maar dit geeft je al een goed overzicht over dingen waar je op kunt letten als je naar Zuid-Korea gaat of als je gewoon wilt weten over de cultuur.