
Door Liam Cuperus
Sinds een aantal jaar is er grote opkomst bezig van AI in de wereld. In het begin was het nog allemaal vrij nieuw, maar hedendaags wordt het al veel gebruikt in het dagelijks leven. Zo ook in de Autosport, maar gaat AI in de toekomst ook daadwerkelijk een normaliteit zijn in de racewereld?
Momenteel maakt elke autosport team gebruik van veel personeel, zo heb je mensen die aan de pitmuur zitten, heb je mensen die de strategie bedenken, en natuurlijk de mensen die dag én nacht aan de auto werken om hem zo beter te krijgen. Zo iemand noem je een ingenieur van het team.
De ingenieur is verantwoordelijk voor het verbeteren van de auto, zodat hij sneller wordt. Dat wordt op verschillende manieren gedaan. Zo is de engineer degene die werkt aan de afstelling van de auto. Maar wordt er dan bedoeld met een afstelling? Zonder er te diep in te duiken, betekent het eigenlijk hoe de auto rijdt. Wil je dat de auto gaat glijden, dan verander je iets binnen de auto waardoor dat gebeurt.
Wil je echter dat het tegenovergestelde gebeurt waardoor de auto stabiel is, dan verander je hem de andere kant op.
Een ingenieur is dus best belangrijk voor een autosport-team, maar hoelang zal dat nog zijn? Dankzij de komst van AI, kan het zomaar maar eens zijn dat in de toekomst bijvoorbeeld AI verantwoordelijk wordt voor het aanpassen van de afstelling van de raceauto zodat hij sneller gaat gedurende een raceweekend.
Is dan het echt een realiteit dat we in de toekomst AI veel gebruikt zien worden in de Autosport?
Op bezoek bij GPELITE
Om hier meer over de weten te komen ben ik op bezoek geweest bij het Nederlandse Porschesupercup team GPELITE, een vrij succesvol team in de Porsche Supercup met drie wereldtitels dankzij Larry Ten Voorde. Momenteel zijn ze actief in de Porsche Supercup van de Benelux, Duitsland en in de officiële Porsche Supercup die een aantal keer per jaar in het voorprogramma rijdt van de Formule 1. De reden dat ik vanuit Brabant helemaal afreisde naar De Rijp (Noord-Holland), was voor een interview met Dennis Becude. Hij is bij het team van GPELITE Het hoofd van de engineering afdeling, dus dé perfecte persoon voor dit onderzoek.

In verschillende aspecten van de autosport wordt er al AI gebruikt, maar of GPELITE dat ook doet? “Ja, dat doen wij al inderdaad”, begint Dennis Becude. “Wij doen nu veel met Co-pilot”. Co-pilot is het eigen AI-programma van Microsoft, eigenlijk kun je het vergelijken met ChatGPT. Dankzij Co-pilot kan een team zoals GPELITE informatie ophalen over hun auto.
Volgens Becude gebruiken ze Co-pilot vooral omdat ze denken dat het een veilig programma is, bijvoorbeeld dat hun data niet gestolen wordt door hackers: “De data wordt dan ook niet gedeeld met andere instanties”.
“We zijn aan het ontdekken wat we ermee kunnen eigenlijk, een collega van mij is nu daarvoor op cursus aan het gaan om naar de mogelijkheden te kijken”.
Ook geeft Becude dat Copilot voor nu wordt gebruikt voor de bedrijfsvoering van GP-ELITE, echter zet dat niet dat GPELITE het in de toekomst gaat gebruiken tijdens eenrace(weekend): “Wij zijn dat nog niet aan het ondernemen”.
Andere voorbeelden
Momenteel gebruikt het Formule 1 team van McLaren al AI voor het analyseren van hun data van de auto maar, zal in de toekomst dan AI gebruikt steeds meer gebruikt worden verschillende takken van de autosport voor het onderzoeken van de data? “Het is net als gereedschap waarmee je een auto kan repareren, gaat hij verder. “Het (AI) gaat zeker voordelen hebben, maar ik denk dat mensen ook nog steeds noodzakelijk zullen zijn. Ik denk ook dat een engineer die een set-up bepaalt ook heel belangrijk zal blijven om echt te zien wat de auto kan en wat we kunnen verbeteren, maar daar kan hij wel AI voor inzetten als hulpmiddel”.
Kan AI in de toekomst dan de mens vervangen: “Als het sneller gaat, denk ik dat je in theorie met minder mensen zou afkunnen, alleen denk ik dat (mensen die werken) het wel nog steeds nodig blijft”.
Volgend Becude zal AI zeker handig en vlotter zijn om de data op te halen “Stel je voor dat je een set-up wil weten van een bepaalde auto, dan zou je daarvoor AI kunnen gebruiken om alle informatie te kunnen ingeven zodat er een ideale set-up uitkomt, alleen in de praktijk blijkt wel vaak dat het van veel factoren afhangt. Bijvoorbeeld als de Formule 1 heeft gereden en er veel Pirelli (bandenleverancier van de F1 red.) rubber op de baan ligt en wij daarna met de Michelin banden gaan rijden dan reageert de auto misschien anders dan wij hadden verwacht. Dat soort kleine verschillen kunnen het al maken dat je in moet grijpen. Daar kun je AI voor een deel voor inzetten, maar ik denk dat de menselijke factor nog steeds nodig is”.

Als iemand AI gebruikt binnen een bedrijf, dan komt daar veel ontwikkeling bij kijken. Volgens Dennis is het vooral proberen: “Soms stel je vragen waar je zelf het antwoord al van weet om te kijken wat AI zegt en zo te staren van: ‘Hey, zit dat op de goede richting of heeft AI het van het internet afgehaald waarmee je niet veel kan’. Dat soort dingen zijn we nu dus mee bezig en ik denk ook dat het goed werkt om met programma’s en mails samen te werken om snel dingen te kunnen zoeken om zo dingen sneller boven water te halen”.
Maar dan is de hoofdvraag, gaat elk team in de toekomst AI gebruiken om de data te kunnen checken: “Ik denk hoe meer informatie je ingeeft uiteindelijk, dat daar steeds betere resultaten uitzullen komen”.
Meestal als je een race kijkt, dat zie je ingenieurs bezig zijn met een laptop:
“Wat ze vaak doen, is als er gereden is dan halen we de data uit de auto zodat je dat kunt bespreken met de coureur van wat de verbeterpunten zijn. Maar je zou uiteindelijk er naartoe gaan dat je AI vraagt: ‘Dit is de data, vergelijk deze met die van de beste coureur van het veld en waar dan de verbeterpunten liggen’ maar z’n vraag zou je dus aan AI kunnen stellen. En als AI steeds beter wordt dan komt er misschien ook een goed antwoordt uit”, sluit Dennis het interview af.
Dankzij dit interview kun je dus de conclusie trekken, dat het zomaar kan zijn dat in de toekomst AI steeds meer gebruikt gaat worden in de Autosport, maar dat er wel gewoon nog steeds engineers no mensen gaat vervangen: “Ik dig zijn die werken aan een auto van een raceteam. Ik wil Dennis Becude heel erg bedanken voor het meewerken aan dit onderzoek. Na het interview mocht ik ook nog een kijkje nemen in de werkplaats van het team, waar ik o.a. de auto’s van het team kon bekijken van dichtbij.
Dit artikel is geschreven door Liam Cuperus, met dank aan GPELITE.