De toekomst van landbouw

De wereld verandert veel. Dat heeft verschillende oorzaken bevolkingen groei, klimaatverandering en industrialisatie zal een steeds grotere invloed hebben op hoe de wereld eruitziet. Op welke manier zal de landbouw industrie zich hiernaar vormen, wat zal hetzelfde en anders worden? Vlees We eten veel vlees en het is een industrie die de laatste jaren is blijven groeien. Nederland is het grootste exportland in 2020 exporteerde Nederland voor 8.8 miljard euro aan vlees. Op de vraag of we in de toekomst op dezelfde manier vlees zullen eten blijven eten is nog geen antwoord te geven. Wel zijn er alternatieve ontwikkelingen om de industrie mee te vervangen. Maar is her realistisch dat we ooit helemaal zullen stoppen. Wanneer we alle vee dieren in een keer zullen laten verdwijnen zal in één nacht de uitstoot van voedsel gerelateerde broeikasgassen met ongeveer 63 procent dalen. In het begin zal door het gebrek aan voorraad de prijzen voor vervangende producten als groente, fruit en peulvruchten stijgen maar snel balanceert het zich terug. De ruimte die zich eerst voor verleende op vee dieren te stallen en veevoer te verbouwen wordt nu gebruikt om groente, fruit en peulvruchten te verbouwen. Alles bij elkaar vergt ons nieuwe dieet minder land en water. Dit maakt dat de prijzen zullen uiteindelijk weer zullen dalen en vegetarisme in de meeste landen uiteindelijk goedkoper zal worden dan het huidige vleesdieet. Ziektes en biodervisiteit De vervangingen voor de vleesconsumptie brengt ook andere voordelen. De biodiversiteit neemt toe naarmate het habitatverlies vermindert, naarmate het gebruik van pesticiden afneemt maakt het dat de gewassen groter zullen groeien dan ze eerst deden. Miljoenen sterfgevallen per jaar worden vermeden dankzij lagere percentages hartaandoeningen, kanker en andere aandoeningen die geassocieerd worden met de consumptie van rood vlees en we vermijden ziekteverwekkers, plagen en epidemieën die ontstaan door de vee-industrie (corona, de varkenspest, Q-koorts). Economie Ondank Nederland een groot export land is en wordt vertelt afhankelijk te zijn export (bijvoorbeeld op de site van rijksoverheid) zal de Nederlandse economie wanneer de vlees export verdwijnt het goed kunnen balanceren. Sanderine Nonhebel (Professor dr. ir. S. (Sanderine) Nonhebel Faculteit Science and Engineering, Universiteit Groningen) zegt over de economische instorting “Als de veestapel kleiner wordt zal er minder vlees/zuivel geexproteerd worden. De landbouwexporten zijn nu minder dan 15% van de totale export. Dat zal wat minder worden, maar daar gaan we als Nederland niet zoveel van merken.” Er zullen ook nieuwe industrieën ontstaan. Zo zullen we meer algen en insecten etem en worden verbouwd Hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. In de toekomst zullen we meer met het klimaat samenwerken dan ertegen. Terwijl we nu verbouwen we vaak op een stuk land hetzelfde gewas. In de toekomst zal het meer ontworpen worden op verschillende gewassen door elkaar heen te laten groeien. Dit verweeft, gewassen, met vee en wilde dieren en voorkomt dat grote stukken land hoeven te worden gebruikt om een gewas op te laten groeien waarvoor steeds nieuwe gebieden nodig waren. Boven de gewassen vliegen drones die gewassen in de gaten houden. Tussen de gewassen staan veldrobots die de grond bemesten in gecontroleerde hoeveelheden terwijl sensoren gegevens verzamelen over de voedingsstoffen en waterniveaus. Deze informatie vertelt de boeren waar ze meer en minder mest hoeven toe te passen, vermindert watergebruik en voorkomt vervuiling. Zo werkt technologie, samen met mensen en milieu samen om voedsel te produceren. In Costa Rica zal meer landbouwgrond door het tropisch leefgebied verweven. Succes vol zou dit het de bosbedekking kunnen verdubbelen die een leefgebied voor wilde dieren biedt, evenals natuurlijke vervuiling en ongediertebestrijding voor de insecten en vogels die eropaf komen. Hierdoor kunnen we op een manier eten verbouwen terwijl we het bos restaureren. De tegenwoordige rijstvelden die veel water gebruiken en verantwoordelijk zijn voor een 11 procent van de jaarlijkse methaanuitstoot zijn vervangen door nieuwe rijstsoorten. Door de verminderde irrigatie en arbeidsintensiteit van deze soorten verhoogde inkomsten en oogstopbrengsten voor de boeren. In India waar veertig procent van al het eten wordt weggegooid vanwege slechte infrastructuur worden door zonne-energie verkoelde capsule verbouwd die duizenden boeren hun eten helpen langer te laten bewaren. Wat kunnen we leren van andere steden? Deze veranderingen lijken ver weg maar in andere landen zijn er al ontwikkelen bezig om op een meer verantwoordelijke manier eten te verbouwen. In Singapore bloeien op wolkenkrabbers en in de schelpen van voormalige gevangenissen stadsboerderijen, in Praag stedelijke imkers nemen vlucht in hotels en theater en in Vancouver bouwen inheemse First Nations betaalbare, netto-nul-huisvestingsprojecten met groene ruimte en fietsinfrastructuur